Fructe Legume

Carrefour incheie parteneriate cu alte doua cooperative pentru livrarea de fructe si legume romanesti

Fructele si legumele de sezon, proaspete si cu gust autentic romanesc, care vin de la cooperativele agricole-partenere ale Carrefour se regasesc pe rafturile retailerului sub eticheta Gradina Noastra.

Acestea sunt crescute local, de familiile de fermieri si agricultori cu traditie din cadrul cooperativelor partenere, care beneficiaza de sprijinul retailerului in termeni de planificare si preluare recolta. Ca parte a misiunii de a fi lider al tranzitiei alimentare si a angajamentului de a oferi acces la o alimentatie sanatoasa, sustinand in acelasi timp comunitatile si producatorii autohtoni, Carrefour isi extinde amprenta locala si lanseaza parteneriatul cu doua noi cooperative agricole, in Brezoaele (jud. Dambovita) si Insuratei (jud. Braila), recunoscute pentru productia de cartofi, varza si, respectiv, pepeni.

Clientii Carrefour vor gasi fructele si legumele proaspete, romanesti, sub eticheta Gradina Noastra. Acestea provin de la cooperativele agricole, unde sunt crescute si ingrijite cu pricepere de familiile de fermieri si agricultori cu traditie. In acest moment, retailerul colaboreaza cu patru cooperative-partenere (Gradina Noastra din Varasti, Gradina Noastra din Zarand, Gradina Noastra din Insuratei si Gradina Noastra din Brezoaele) si alte 15 cooperative, care furnizeaza produse proaspete la nivel national.

In oferta de fructe, legume si verdeturi marca proprie Gradina Noastra se regasesc, in functie de sezon, mararul, ceapa verde, leusteanul, loboda, leurda, urzicile, ridichile, salata verde, spanacul, stevia, patrunjelul, cartofii, usturoiul verde, gogonelele, rosiile – cherry, roz rotunde, Monterosa, inima de bou, ardeii – Bianca, California rosu, iuti, kapia rosu, gogosarii, castravetii cornichon, telina, guliile, dovleceii, fasolea galbena, vinetele, varza, busuiocul, cimbrul, conopida, mazarea verde, porumbul dulce pentru fiert, morcovii, prazul, sfecla rosie, dovleacul placintar, merele golden si pepenii. Cele patru cooperative sustin distributia nationala a produselor astfel incat romanii sa se poata bucura de prospetime locala pe rafturile magazinelor, cu distributii de la minim sase ore de la recoltare pana la o medie de 24 de ore.

„Parteneriatul cu cele doua noi cooperative, Brezoaele si Insuratei, reprezinta un pas deosebit de important pentru noi, cu impact strategic in planurile noastre privind tranzitia alimentara. Sustinem prin filosofia globala Act for Food producatorii locali si continuam sa ne extindem in mod constant oferta de produse locale sanatoase, cu scopul de a le oferi clientilor nostri beneficiile agriculturii farm-to-fork – fructe si legume livrate in mai putin de 24 de ore de pe camp la raft. Suntem lideri in zona parteneriatelor locale pe segmentul fresh si vom continua in sensul sustinerii antreprenoriatului local si extinderii ofertei de produse romanesti,” a declarat Julien Munch, CEO Carrefour Romania.

Incepand cu luna iulie, cele doua noi cooperative intra sub umbrela Gradina Noastra si vor asigura livrarile de cartofi, varza si pepeni in magazinele Carrefour la nivel ultra local si regional.

Un rol deosebit de important in ceea ce priveste atat productia, cat si gustul fructelor si legumelor care ajung din gradina direct in magazinele Carrefour il are solul in care acestea sunt plantate si crescute de catre fermieri. Zona geografica, factorii de mediu si clima, precum si raportul ideal din compozitia elementelor nutritive si mineralelor reprezinta secretul soiurilor locale, aclimatizate de zeci de ani. La fel ca si in cazul culturii vitei de vie pentru producerea vinului, fructele si legumele provin dintr-un terroir in care pamantul in care sunt crescute, apa cu care sunt udate si soarele sub care sunt coapte ofera particularitate aromei si gustului final.
Astfel, solul nisipo-lutos si temperatura specifica zonei sudice, aduc recunoastere la nivel international zonei Brezoaele pentru productia de cartofi si de varza la o calitate superioara.

Cu o experienta de peste patru generatii si o suprafata de 85 de hectare, cooperativa Gradina Noastra din Brezoaele ofera o productie de 2.000 tone de cartofi si pana la 1.800 tone varza. Soiurile de cartof sunt timpurii (Riviera si Natalia), de vara (Prada, Carera) si semi-tarzii (Queen Anne, Arizona).

„Pamantul este totul pentru noi. Il muncim cu drag, din generatie in generatie. De-a lungul anilor, am invatat sa il respectam si sa ii acordam atentia cuvenita, el oferindu-ne la schimb recolte bogate de cartof si varza, de care se pot bucura, datorita Carrefour, tot mai multi romani,” a afirmat Daniel Ghita, membru fondator al cooperativei Gradina Noastra din Brezoaele.

„Cartoful este o leguma de baza in bucataria romaneasca si nu numai. Varza, in completare, iti satisface pofta atunci cand ti-e dor sa mananci acel «ceva» care iti aduce aminte de bucataria mamei. Cu sprijinul Carrefour, tot mai multi romani vor cunoaste gustul autentic al produselor noastre,” a adaugat Dumitru Ionescu, membru fondator al cooperativei Gradina Noastra din Brezoaele.

Cooperativa Gradina Noastra din Insuratei are o experienta de peste 20 de ani in cresterea pepenilor, avand in prezent o suprafata de 70 de hectare si producand pana la 80 de tone de pepeni per hectar. Soiurile de pepeni sunt variate, precum pepenele cu pata neagra, pepenele cu putini samburi, pepenele cu miez galben, pepenele Charlestone, pepenele Galia sau pepenele Raymond. „Pentru noi, vara inseamna pepene, iar asta se intampla de peste 20 de ani. Nimic nu se compara cu gustul unui pepene proaspat cules, care a stat la racoare in beci. Acum, cu ajutorul Carrefour, putem face cunoscut tuturor romanilor gustul pepenilor de la Insuratei, crescuti cu grija si traditie”, a completat Laurentiu Costea, fermier in cooperativa Gradina Noastra din Insuratei.

Solul nisipos caracteristic zonelor extravilane din Insuratei ofera gust si savoare pepenilor crescuti in zona, permitand folosirea hibrizilor care asigura atat culturi timpurii, cat si productii stabile pe toata durata sezonului.

„Cooperativele sunt foarte importante pentru viitorul agriculturii romanesti. Sustinem asocierea in cooperative, drept dovada cele mai noi parteneriate cu fermierii din Brezoaele si Insuratei, strategie prin care urmarim un triplu castig: pentru fermieri, pentru noi, dar mai ales pentru clienti, care primesc produse locale romanesti de calitate. Contributia noastra cea mai valoroasa in aceasta ecuatie este, pe de o parte, know-how-ul pe care il oferim fermierilor pentru navigarea aspectelor legale privind infiintarea unei cooperative si in relatia lor cu retailul modern, si pe de alta parte, planificarea productiei, o conditie esentiala in relatia noastra. Bazandu-ne pe sprijinul producatorilor locali si ultra-locali, reusim sa satisfacem in sezon 100% cererea de fructe si legume disponibile in Romania cu produse romanesti,” a declarat Radu Gherman, Director Achizitii Produse Proaspete Carrefour Romania.

Carrefour Romania detine cel mai amplu portofoliu de producatori locali pe zona de alimente proaspete, cu peste 1.300 de fermieri la nivel national, dintre care 600 producatori sunt ultralocali. Mai mult, Carrefour colaboreaza cu 19 cooperative, dintre care 15 ca furnizori, iar patru ca parteneri: Gradina Noastra din Varasti, Gradina Noastra din Zarand, Gradina Noastra din Insuratei si Gradina Noastra din Brezoaele. Ca urmare a parteneriatelor cu fermierii independenti si cei asociati in cooperative, in varf de sezon, 100% din necesarul de legume si verdeturi de sezon din reteaua Carrefour, care pot fi cultivate local, este asigurat de parteneri, iar in restul anului, media fiind de peste 50%. Doar anul trecut, peste 7.500 tone de fructe, legume si verdeturi produse de cooperativele Varasti si Zarand au ajuns pe rafturile magazinelor Carrefour din Romania.