Import/Export

Exporturile de produse agricole ucrainene au crescut cu 47% in luna iunie

Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au crescut pana la 2,5 milioane de tone in luna iunie, de la aproximativ 1,7 milioane de tone in luna mai, gratie majorarii exporturilor realizate prin porturile de la Dunare, a declarat ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, informeaza Reuters.

Ucraina este un mare furnizor mondial de cereale si uleiuri vegetale si inainte de invazia ruseasca exporta pana la sase milioane de tone de cereale intr-o luna. Insa livrarile au scazut semnificativ in primavara acestui an, in conditiile in care Ucraina obisnuia sa exporte cea mai mare parte din produsele agricole prin intermediul porturilor maritime. Invazia ruseasca a fortat Ucraina sa isi redirectioneze livrarile de cereale pe calea ferata, pe la granitele de vest cu Polonia, Slovacia sau Romania ori cu ajutorul barjelor, prin micile porturi de la Dunare.

“Incepand din martie am reusit sa ne crestem livrarile prin porturile de la Dunare cu pana la un milion de tone”, a spus Oleksandr Kubrakov, adaugand ca deschiderea navigatiei la o noua gura a Dunarii va contribui la cresterea exporturilor.

Zilele trecute, oficialii ucraineni au relansat sperantele cu privire la o crestere a exporturilor de cereale, in pofida blocadei rusesti asupra porturilor la Marea Neagra, prin anuntul ca nave incarcate cu cereale au inceput sa traverseze Canalul Bastroe. Adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov, a precizat ca 16 nave au trecut prin Canalul Bastroe in timp ce peste 90 de nave isi asteapta randul pentru a traversa Canalul Sulina.

In total, in sezonul agricol 2021/22, care s-a incheiat la 30 iunie anul curent, exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu 8,5%, pana la 48,5 milioane de tone, gratie livrarilor solide facute inainte de debutul invaziei rusesti, la 24 februarie.