Legislatie

Justitia europeana a interzis Danemarcei sa comercializeze branza “feta”

Grecia a obtinut o victorie importanta in lupta sa pentru protejarea termenului “feta”, dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a criticat Danemarca pentru ca nu a blocat companiile locale sa utilizeze acest teren pentru branzeturile vandute in afara Uniunii Europene, transmite Reuters.

Grecia sustine ca branza “feta” face parte din mostenirea sa culturala pentru ca este produsa de peste 6.000 de ani din lapte de oaie si capra.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) s-a declarat joi de acord cu acest punct de vedere.

“Prin esecul de a opri utilizarea denumirii ‘Feta’ pentru branza destinata a fi exportata in tarile terte, Danemarca a esuat in indeplinirea obligatiilor care ii revin conform legislatiei UE”, au decis judecatorii de la CJUE.

Comisia Europeana, sustinuta de Cipru, a dat in judecata Danemarca in 2019 pentru ca nu a reusit sa impiedice companiile locale sa produca si sa exporte in afara UE o branza de culoare alba denumita “feta”. In replica, Danemarca a sustinut ca interzicerea exporturilor ar fi putut fi considerata ca un obstacol in calea schimburilor comerciale.

‘Feta’ a fost desemnata produs traditional grecesc de catre Executivul comunitar inca din 2002, ceea ce ii confera protectie legala in cele 27 de state membre UE.

Acest subiect este mai mult decat o problema de mandrie nationala pentru Grecia, care produce anual aproximativ 120.000 de tone de feta.

In luna martie 2021, Ciprul a reusit sa inscrie branza “halloumi” in registrul produselor care beneficiaza de Denumire de Origine Protejata (DOP).