Costul alimentelor pentru micul dejun a crescut cu 71% in ultimii doi ani in Regatul Unit

Costul produselor de baza care alcatuiesc un mic dejun obisnuit a crescut cu peste 70% in ultimii doi ani in Regatul Unit, potrivit celui mai recent indice al produselor de baza pentru micul dejun realizat de platforma de investitii eToro.
“Rata de crestere depaseste dramatic cresterea de 11% a Indicelui Preturilor de Consum din Marea Britanie pe aceeasi perioada, ceea ce indica faptul ca este posibil sa mai apara si alte probleme de pret pentru consumatori, in timp ce companiile alimentare cauta modalitati de a-si compensa costurile”, se mentioneaza in analiza citata.
eToro Breakfast Commodity Index se bazeaza pe preturile spot ale unui cos de noua produse tipice pentru micul dejun: grau, zahar, cacao, ovaz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte si ceai.
Din iulie 2020, indicele a crescut cu 71%, principalii factori care au cauzat aceasta tendinta de crestere fiind razboiul din Ucraina, problemele legate de lantul de aprovizionare la nivel mondial si vremea nefavorabila.
“Preturile materiilor prime au crescut pe toate planurile de la pandemia Covid din cauza haosului din lantul de aprovizionare global, iar razboiul din Ucraina nu a facut decat sa exacerbeze aceasta situatie. Adaugati acest lucru la vremea nefavorabila care a afectat o serie de recolte in ultimul an si veti avea un cumul perfect de factori care fac ca alimentele care se pun pe masa la micul dejun sa fie mult mai scumpe pentru companiile din domeniul alimentar. O mare parte din aceste cresteri de preturi sunt deja transferate consumatorilor, prin preturi mai mari sau prin dimensiuni mai mici”, a spus Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro.
Sucul de portocale a inregistrat cea mai abrupta crestere de pret dintre toate produsele din cosul pentru micul dejun, pretul sau de baza crescand cu 124% in doi ani, in mare parte datorita unei recolte deosebit de slabe de portocale in SUA, cauzata de vremea nefavorabila si de boli.
Pretul cafelei a crescut, de asemenea, vertiginos, cu 94% in aceeasi perioada, din nou ca urmare a vremii nefavorabile din principalele tari producatoare, cum ar fi Brazilia, precum si datorita problemelor cu lanturile de aprovizionare la nivel mondial. Nu la mare distanta, pretul carnii de porc a sarit cu 80% fata de iulie 2020 – o tendinta considerata a fi rezultatul cresterii costurilor de transport si a costurilor fortei de munca.
In timp ce pretul fiecarui articol a crescut in ultimii doi ani, cacaua a inregistrat cea mai modesta crestere, cu doar 7%, pretul culturii fiind afectat negativ de un surplus de oferta in timpul pandemiei Covid.
eToro este o platforma de investitii fondata in 2007 , care permite tuturor sa investeasca in activele pe care si le doresc, de la actiuni la marfuri pana la active cripto. Pana in prezent exista peste 27 milioane de utilizatori inregistrati pe acesata platforma.