Agricultura

Vrancea, Galati si Buzau sunt printre judetele cele mai afectate de seceta

Vrancea, Galati si Buzau se afla printre judetele cele mai afectate de seceta din Romania, iar Ministerul Agriculturii va anunta care vor fi masurile de sprijin pentru fermieri, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, in briefingul de presa de la finalul sedintei de Guvern.

El a aratat ca in zonele unde exista irigatii culturile nu sunt compromise.

“Noi venim cu forme de sprijin pentru productiile afectate. Maine dupa-amiaza voi anunta pachetul de masuri pentru fermierii afectati de seceta”, a spus Daea.

Potrivit acestuia, problema cea mai grava este in Vrancea, care a devenit polul secetei din Romania, “desi avem in proiect canalul Siret-Baragan, un obiectiv de investitii foarte important care a inghetat ca lucrare din 2020”.

“Ar fi ajutat la irigarea a 475.000 de hectare”, a subliniat ministrul.

Urmatoarele zone afectate de seceta sunt nordul judetului Galati si judetul Buzau.

“Agricultorii nu se opresc din munca si vom avea raspuns la problemele pe care le avem, vom avea paine”, a completat seful de la Agricultura.

El a fost intrebat de jurnalisti cati bani da pe o paine si a raspuns ca plateste intre 2,5 si 4,5 lei. “Dar as plati si 5-6 lei, pentru ca stiu ca se produce greu”, a adaugat Daea.

Ministrul Petre Daea a precizat ca peste 60% din grau a fost recoltat.

“Guvernul a aprobat suma necesara pentru acordarea subventiei pentru acciza la motorina, iar actul normativ pleaca astazi la Monitorul Oficial. La rugamintea mea, domnul prim-ministru a dat sarcina celor care asigura Secretariatul Guvernului ca acest act normativ sa apara in Monitorul Oficial cat mai repede cu putinta”, a spus acesta.

Banii vor ajunge la fermieri in urmatoarele doua-trei zile. Suma totala este de 337 milioane de lei.

“Ii asigur pe fermieri ca voi fi alaturi de ei in camp si de dumneavoastra (jurnalistii – n.r.) acolo unde ma gasiti. Sa nu va faceti probleme daca ma vedeti noaptea, ca pentru mine e zi”, a dat el asigurari.