Recolta de porumb a UE va avea de suferit din cauza caniculei

Temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor ar putea afecta recolta de porumb a Europei in zilele urmatoare, existand posibilitatea unei noi reduceri ale prognozelor, dupa ce unele tari au inregistrat o diminuarea a suprafetelor cultivate cu porumb in acest an comparativ cu anul trecut, au declarat analistii si producatorii consultati de Reuters.
Un al doilea val de canicula in aceasta luna a cuprins mai multe parti din Europa Occidentala, inrautatind seceta si provocand incendii de vegetatie in Spania, Portugalia si Franta. Impactul asupra porumbului, care este utilizat in principal ca nutret pentru animale, va depinde de durata caniculei, dar ar putea fi unul sever asupra campurilor care depind de ploi sau a zonelor unde seceta a impus restrictii asupra irigatiilor.
‘Ne indreptam spre o scadere a productiei potentiale in Europa’, a apreciat Nathan Cordier, analist la firma de consultanta Agritel.
Conform celor mai recente prognoze, publicate marti, Departamentul american al Agriculturii si-a revizuit in jos estimarile privind productia de porumb a UE, motivandu-si decizia prin revizuirea estimarilor pentru productia Italiei. Canicula prelungita din Italia a determinat autoritatile de la Roma sa declare stare de urgenta de-a lungul raului Po, care alimenteaza cu apa o treime din productia agricola a Italiei. Coldiretti, cea mai mare asociatie reprezentativa a fermierilor italieni, estimeaza ca productia de porumb va scadea cu 30% in acest an, de la una de aproximativ sase milioane de tone inregistrata anul trecut.
In Spania, productia de porumb s-ar putea reduce cu 16%, pana la 3,57 milioane de tone in acest an, dupa ce lipsa apei i-a facut pe fermieri sa reduca suprafetele cultivate cu porumb si sa pastreze resursele de irigatii pentru fructe, potrivit organizatiei Cooperativas Agro-Alimentarias. ‘Problema in acest an cu culturile de porumb din Spania este lipsa apei, in timp ce pentru alte culturi precum grau sau orz este vorba de canicula’, a spus Antonio Caton, director la Cooperativas Agro-Alimentarias.
In Franta, unde sistemele de irigatii sunt mai putin raspandite decat in Spania, starea culturilor de porumb ar putea sa se deterioreze dupa un inceput bun de sezon. ‘A fost un inceput decent dar acum suntem in perioada in care porumbul trebuie sa primeasca multa apa’, a apreciat Nathan Cordier, analist la firma de consultanta Agritel.
Analistii urmaresc cu atentie prognozele meteo, care arata cum canicula ar putea sa se reduca saptamana urmatoare in Europa Occidentala dar cu toate acestea ploile raman limitate.
Exista de asemenea ingrijorari cu privire la vremea secetoasa si uscata din Europa Centrala si de Est, inclusiv in Germania, Ungaria si Romania. ‘Porumbul sufera de pe urma lipsei de apa si daca Germania nu va inregistra precipitatii semnificative in urmatoarele doua saptamani, prognozele privind recolta de porumb vor fi reduse pana sub patru milioane de tone’, a estimat un analist.
Comparativ, in 2021 recolta de porumb a Germaniei a fost de 4,2 milioane de tone.
Conform unor date statistice publicate la inceputul acestei luni de Comisia Europeana, exporturile de porumb ale UE aproape s-au dublat, ajungand la 5,994 milioane de tone in sezonul 2021/22, de la 2,833 milioane de tone exportate in sezonul precedent. La acest capitol, Romania este lider incontestabil in UE in conditiile in care a exportat 4,298 milioane de tone de porumb, adica peste 71% din totalul de 5,994 milioane de tone de porumb exportate de blocul comunitar in sezonul care tocmai s-a incheiat.