Food

Cresterea preturilor afecteaza apetitul consumatorilor pentru ciocolata

Consumatorii au inceput sa isi reduca bugetele pentru ciocolata, ca urmare a cresterii costului vietii in Europa si SUA, potrivit celor mai recente date si comentarii ale directorilor de la cele mai mari companii producatoare de ciocolata, transmite Reuters.

Per total, vanzarile cu amanuntul de ciocolata in SUA au scazut cu 2% pana la 3% in ultimele luni, pe masura ce preturile au inregistrat o crestere de pana la doua cifre, a declarat recent vicepresedintele Hershey Co, Melissa Poole. Performantele inregistrate de Hershey sunt similare cu cele inregistrate de restul producatorilor.

“Ne asteptam ca pe masura ce inaintam in an sa vedem o diminuare a volumului vanzarilor”, a spus Melissa Poole, care a adaugat ca pana la scaderea din ultima perioada “consumatorii nu si-au redus deloc consumul”.

Vanzarile de ciocolata, in special in SUA, au explodat alaturi de alte produse de consum in ultimele faze ale pandemiei, in conditiile in care cumparatorii au inceput sa faca achizitii in vrac.

Acum, insa, producatorii vad cum unele obiceiuri de consum incep sa se schimbe, de exemplu cumparatorii prefera sa cumpere batoane individuale de ciocolata in locul pachetului multiplu.

Potrivit firmei americane de cercetare a pietei IRI, volumul produselor de ciocolata vandute in SUA a scazut cu 1,5% in ritm anual in cele 13 saptamani care s-au incheiat pe 12 iunie, in conditiile in care preturile au crescut cu 8,2%.

“Vom vedea cum ciocolata devine un articol mai sensibil la pret. Consumatorii vor continua sa se rasfete cu o mica recompensa, dar va fi una de dimensiuni mai mici. De aceea vedem o scadere a volumului vanzarilor”, a declarat Daniel Sadler, analist la IRI.

In Marea Britanie, firma de consultanta McKinsey a descoperit ca 40% dintre britanici au migrat spre produsele mai ieftine atat in ceea ce priveste snacks-urile cat si dulciurile in cele patru-sase saptamani care s-au incheiat la mijlocul lunii mai.

Ciocolata mai ieftina are un continut mai redus de cacao, ceea ce inseamna ca, desi volumele producatorilor de ciocolata raman la acelasi nivel, cererea de cacao va scadea.

Invadarea Ucrainei de catre Rusia a afectat si ea cererea, sustin traderii si expertii, in conditiile in care impreuna cele doua tari sunt responsabile pentru 5% din cererea mondiala de cacao.

Unii producatori de ciocolata, inclusiv nume mari precum Lindt si Nestle, s-au retras s-au si-au redus vanzarile de pe piata din Rusia in acest an, in semn de protest fata de invadarea Ucrainei.

Melissa Poole a dezvaluit ca in une le cazuri Hershey a redus marimea sortimentelor pentru a pastra acelasi pret, o procedura denumita in mod obisnuit drept “shrinkflation”, pentru a-i pastra pe acei clienti care vor sa cheltuie doar trei dolari pentru o punga de ciocolate Kisses, in loc de 5 sau 6 dolari. Ea a adaugat ca acest instrument nu este folosit atat de frecvent pe cat se crede deoarece este nevoie de planificare si de un calendar.

Grupul Mondelez, care produce marcile de ciocolata Cadbury si Milka, a decis la randul sau “sa reduca greutatea anumitor produse”, a declarat purtatoarea de cuvant Tracey Noe. La fel ca si recursul la ciocolata mai ieftina, “shrinkflation” are un impact asupra cererii de cacao, chiar daca volumele de vanzari raman la fel.

Initial, producatorii de ciocolata se asteptau ca cererea de cacao sa creasca cu aproximativ 2,5% in acest an, insa acum prognozeaza o crestere de doar 1%, urmata de o stagnare anul viitor, daca inflatia persista iar razboiul din Ucraina va continua, sustin traderii si expertii.