Ambalaje

Exonia raporteaza profit record pentru divizia de ambalaje bio, in 2021

Cifra de afaceri a diviziei de ambalaje bio a fabricii Exonia Holding a crescut cu 120% in 2021 fata de anul anterior, la peste 24 milioane lei.

“Pe fondul exploziei vanzarilor online, piata nationala de livrari la domiciliu a depasit pragul de un miliard de euro, comparativ cu 2019 cand era estimata la ‘doar’ 150 de milioane de euro. Livrarile au necesitat un numar mare de sacose, iar propunerea de utilizare a sacoselor din hartie, facuta de fabrica de ambalaje Exonia la momentul oportun, a fost primita cu entuziasm de principalii jucatori din aceasta piata, atat in Romania dar mai ales in tarile din vestul Europei si SUA. Rezultatul a fost cresterea cifrei de afaceri a diviziei de ambalaje bio a fabricii Exonia Holding cu 120% prin comparatie cu cea din 2020, de la 11 la peste 24 milioane ron si a EBITDA de la 1 la peste 5 milioane lei”, se mentioneaza in comunicat.

Conform sursei citate, “crizele aduc si oportunitati”, dovada ca in plina pandemie fabrica de sacose BIOdegradabile Exonia, a reusit conform bilantului 2021 proaspat publicat, o crestere spectaculoasa a profitului EBITDA de peste +450% raportat la anul anterior.

Potrivit reprezentantilor companiei, de la blocarea punerii in functiune a noii fabrici in 2020 urmare a decretarii starii de urgenta s-a ajuns la o evaluare de peste 25 milioane euro, dupa numai doi ani.

“La atingerea obiectivelor a contribuit in special cresterea productivitatii prin optimizarea proceselor tehnologice si a fluxurilor de productie ale fabricii, pe fondul emotiilor inceputului de an 2020, care au cerut luarea de masuri drastice de reducere a costurilor, de scadere a procentului de deseuri rezultate din procese dar si de introducere a unor noi solutii de digitalizare”, a afirmat Tiberiu Stoian, CEO, fondator Exonia Holding.

Potrivit acestuia, in aceasta perioada au fost atrasi noi profesionisti si accelerate procesele prin investitii si inovatii in curs de patentare, care confera produselor fabricate un plus de estetica si functionalitate.

In urmatorii doi ani se vizeaza atragerea de investitii equity, fonduri guvernamentale si credite bancare in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, care vor sustine investitiile de tehnologizare, de crestere a capacitatii de productie cu cel putin 300% si proportional a cifrei de afaceri.

“Speram ca reusita Exonia sa reprezinte un fascicul de speranta pentru antreprenorii romani greu incercati, care in aceasta perioada cauta solutii la provocarile generate de trecerea directa de la criza pandemica la cea a costurilor majorate de efectele colaterale ale razboiului din proximitatea Romaniei. Mai speram si ca din ce in ce mai multi consumatori vor rezona la indemnul Exonia de a reduce consumul de ambalaje si de a contribui la colectarea selectiva a acestora in vederea reciclarii. Mai putin, mai cu grija si mai eficient reprezinta solutia pentru a avea un maine.”, precizeaza Tiberiu Stoian.

Grupul Exonia a fost fondat in anii 2000 de omul de afaceri Tiberiu Stoian, antreprenor in serie cu investitii in industria ambalajelor, IT, turism, comert in Romania si SUA si este format din trei entitati: Exonia Holding, producator de ambalaje din hartie, Exonia Production, producator ambalaje plastice si Artis Design, integrator de solutii de digitalizare industriala.