Analiza

Peste 60% dintre consumatori se asteapta ca preturile sa creasca si mai mult

Peste 60% dintre consumatorii de retail din intreaga lume estimeaza ca vor creste si mai mult costurile vietii in urmatoarele sase luni, potrivit celui mai recent indice EY Future Consumer Index (FCI).

Consumatorii din intreaga lume se pregatesc sa se retraga pentru o lunga perioada de criza financiara, deoarece costul tot mai ridicat al vietii si incertitudinile geopolitice ii imping sa caute controlul financiar pe fondul unei increderi economice scazute.

Cea de-a zecea editie a cercetarii globale a 18.000 de consumatori, realizata in perioada 18 mai – 7 iunie 2022, arata ca 79% dintre consumatori spun ca finantele lor reprezinta o preocupare, iar 62% dintre ei se asteapta sa creasca si mai mult costurile vietii in urmatoarele sase luni. Aceste preocupari legate de finantele personale afecteaza majoritatea nivelurilor de venituri, de la venituri mici (87%) la clasa de mijloc (77%) si pana la venituri mari (64%).

In conditiile in care increderea consumatorilor este in scadere, cercetarea releva o perspectiva economica semnificativ pesimista din partea pietelor occidentale, in comparatie cu pietele emergente/alte piete.

Un numar mult mai mare de consumatori din SUA (54%), Regatul Unit (65%), Germania (84%) si Franta (85%) sunt de parere ca viata va ramane la fel sau se va inrautati in urmatorii trei ani, in comparatie cu Brazilia (21%), India (24%), Arabia Saudita (37%) si China (38%).

Cu aceasta continua “mentalitate de urgenta permanenta” adoptata de pandemie, consumatorii la nivel global se concentreaza din ce in ce mai mult pe controlul cheltuielilor si pe reajustarea prioritatilor pentru a-si mentine valorile si stilul de viata in fata perturbarilor.

In conditiile in care costurile de trai cresc in spirala in fiecare saptamana, cercetarea FCI arata ca acum consumatorii cer accesibilitate, deoarece mai mult de unul din trei consumatori (35%) declara ca sunt ingrijorati ca nu vor avea suficienti bani pentru a cheltui pe alte lucruri decat cheltuielile de trai. Consumatorii nu se limiteaza la a renunta la produsele esentiale pentru a reduce costurile, ci incearca noi branduri (33%) si trec la branduri private sau “marci proprii” (21%), expunand in cele din urma la risc o treime din piata de adresabilitate a unui brand.

Sondajul arata ca un numar mic, dar in crestere, de respondenti sunt interesati sa exploreze experientele digitale emergente. Aproximativ unul din zece (12%) dintre consumatorii respondenti (18% in randul milenialilor si 15% in randul generatiei Z) au folosit monede digitale, au experimentat metaversul (9%) sau au cumparat un produs virtual (8%), in mare parte datorita consumatorilor mai tineri si mai instariti.

Cu toate acestea, pe masura ce lumea digitala se extinde, consumatorii devin extrem de precauti in ceea ce priveste partajarea datelor lor. La nivel global, 86% dintre respondenti spun ca sunt ingrijorati de furtul de identitate/frauda si 72% sunt ingrijorati atunci cand impartasesc informatii personale pe un site web/aplicatie. In plus, 80% sunt ingrijorati de aplicatiile care le urmaresc miscarile, temeri care sunt resimtite puternic de toate generatiile.

“Sectorul bunurilor de larg consum se afla din nou la o rascruce de drumuri. Vazand cum consumatorii cauta sa preia controlul asupra finantelor lor si sa faca fata inflatiei in crestere, producatorii si comerciantii deopotriva vor trebui sa actioneze agil si rapid pentru a adresa temerile consumatorilor, in special cele legate de pret, folosindu-se de brandurile private ca o ancora pentru loialitatea clientelei. Fidelizarea consumatorilor va ajuta furnizorii sa culeaga beneficiile atunci cand clientii se vor putea intoarce cu mai multe venituri disponibile”, considera Georgiana Iancu, Partener, Lider Consumer Products & Retail, EY Romania.

O alta provocare pentru sectorul bunurilor de larg consum este aceea de a asigura sustenabilitatea produselor la preturi accesibile.

“Si nu in ultimul rand, odata cu extinderea online-ului peste offline, comerciantii vor trebui sa investeasca in securitatea cibernetica in toate elementele afacerii lor pentru a putea capta beneficiile accesului la datele si preferintele consumatorilor – neincrederea vizavi de protectia datelor aratata chiar si in randul consumatorilor tineri, cu un apetit mai mare pentru experiente digitale de consum, ridica un semnal de alarma pentru comertul online si o zona de focus pentru operatorii care actioneaza in domeniu”, a mai spus Iancu.