Agricultura

Rusia controleaza 22% din terenurile agricole ale Ucrainei, estimeaza NASA

Rusia controleaza 22% din terenurile agricole ucrainene si razboiul ameninta culturile din vara aceasta, ceea ce ar putea agrava si mai mult criza alimentara mondiala, estimeaza cercetatorii de la NASA, relateaza AFP.

”Granarul lumii este in razboi” si ”noi suntem in primul stadiu al unei crize alimentare care va afecta probabil fiecare tara si fiecare om in lume intr-o anumita masura”, afirma Inbal Becker-Reshef, directoare a Programului pe teme agricole al agentiei spatiale americane.

Conform imaginilor din satelit captate pe 13 iunie de misiunea Sentinel-2 a agentiei spatiale europene si analizate de programul NASA, un procent de 22% din terenurile agricole ale Ucrainei se afla sub controlul trupelor ruse, in estul si sudul tarii.

Aceste suprafete echivaleaza cu 28% din recoltele pentru cerealele de iarna (grau, orz, secara) si 18% pentru recoltele de vara (porumb si floarea soarelui) ale Ucrainei, estimeaza NASA.

Inaintea lansarii invaziei ruse, pe 24 februarie, Ucraina detinea 46% din exporturile mondiale de floarea soarelui, 9% din cele de grau, 17 din cele de orz si 12% din cele de porumb, potrivit Departamentului Agriculturii al SUA.

De partea cealalta, Rusia considera ca statele occidentale exagereaza importanta cerealelor ucrainene pe piata mondiala, argumentand prin faptul ca, in pofida ponderii ridicate a exporturilor ucrainene de cereale in totalul exporturilor mondiale, in privinta productiei totale de cereale la nivel mondial ponderea Ucrainei este de sub 1%.

Perioada iulie-octombrie este deosebit de importanta pentru agricultorii ucraineni, atunci fiind recoltate cerealele de iarna si cele plantate in primavara. De asemenea, cerealele de iarna care vor fi recoltate anul viitor trebuie plantate inainte de noiembrie.

Mai mult, fermierii ucraineni sunt descumpaniti in fata cresterii preturilor la carburanti si ingrasaminte si a amenintarilor generate de razboiul in desfasurare.

Potrivit estimarilor principalei asociatii a producatorilor si exportatorilor din Ucraina, recoltele vor scadea cu 40% la grau si 30% la porumb.

Ucraina este in plus supusa unei blocade navale rusesti si nu-si poate exporta cerealele pe cale maritima. Inchiderea Marii Azov si blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagra, minate de armata ucraineana, au privat piata mondiala de peste 25 de milioane de tone de cereale ucrainene, alimentand cresterea preturilor si amenintarea foametei pentru milioane de oameni in lume.

Rusia s-a declarat dispusa sa ofere garantii formale ca nu va ataca porturile ucrainene daca Kievul accepta sa-si demineze zona de coasta pentru a permite reluarea navigatiei comerciale. Oficiali ucraineni au declarat insa ca tara lor nu va accepta sa-si elimine minele amplasate in Marea Neagra pentru a nu deveni vulnerabila in fata unui eventual atac rusesc de pe mare.

Rusia si Ucraina insumeaza circa o treime din exporturile mondiale de grau, iar exporturile de cereale si ingrasaminte rusesti, desi nu sunt vizate direct de sanctiunile occidentale impuse Moscovei dupa agresiunea asupra Ucrainei, au fost de asemenea impiedicate, ca urmare a suspendari schimburilor bancare si financiare in urma acestor sanctiuni.