Agricultura

Daea nu recomanda fermierilor rationalizarea apei: Cu hrana nu-i de joaca!

Ministrul nominalizat al Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca nu recomanda micilor fermieri rationalizarea apei, argumentand ca ‘cu hrana nu-i de joaca’.

Intrebat, la finalul Comitetului Politic National al PSD, daca le va recomanda micilor fermieri sa foloseasca apa cu mai multa atentie, Daea a aratat ca nu poate face acest lucru.

‘Eu nu pot face asta, si sa fim bine intelesi. Planta nu poate trai fara apa, este factorul vital. Legumicultorii pun aceste culturi in zone sigure de apa. Nu-si permite nici un legumicultor sa planteze vreo leguma undeva daca nu are sursa de apa. (…) Cu hrana nu-i de joaca. Aici nu ne jucam de-a asigurarea hranei, de aceea le transmit fermierilor sa-si foloseasca resursele de care beneficiaza in zona respectiva’, a explicat Daea.

El i-a indemnat pe agricultori sa irige, sa foloseasca toate sursele de apa pe care le au la indemana, in asa fel incat sa realizeze productia pentru care au investit, iar toata populatia sa se hraneasca cu produse romanesti.

‘Acolo unde a secat sursa de apa, ce sa-i fac? Eu n-am o solutie, in conditiile in care nu exista apa. De unde sa o aduca, cine sa o aduca si cine sa o foloseasca, in conditiile in care nu exista sursa respectiva? (…) Voi continua toate proiectele incepute de domnul Adrian Chesnoiu’, a adaugat Petre Daea.

Ministrul nominalizat al Agriculturii a declarat ca in acest domeniu toate proiectele sunt prioritare, iar ‘unele sunt vitale’.

Intrebat, la finalul Comitetul Politic National al PSD, care vor fi prioritatile sale, Daea a aratat ca acestea vor fi prezentate intr-o conferinta de presa care va avea loc imediat dupa depunerea juramantului.

‘Dar o precizare merita facuta: Sa facem in fiecare zi ce trebuie, in asa fel incat sa fie bine tarii si fermierii sa simta acest lucru. Iata ca trebuie sa continuam, pentru ca, am spus-o de fiecare data, ca cel mai mare rau in agricultura este sa intrerupi programele. Si il felicit pe Adrian Chesnoiu ca n-a facut acest lucru, ba dimpotriva, s-a uitat in viitor, a vazut realitatea tarii, a apasat pe acceleratie si a ajuns acolo unde astazi fermierii sunt, cei care ii recunosc activitatea intr-o perioada scurta de timp si folositoare pentru agricultura tarii. In agricultura toate proiectele sunt prioritare, unele sunt vitale, de aceea din prima ora a activitatii mele ma voi ocupa de acest lucru’, a explicat Petre Daea.

El a sustinut ca ‘vede cu multa ingrijorare’ faptul ca in PNRR nu exista bani pentru irigatii.

‘Cu ingrijorare, pentru ca n-am inteles de ce fostii ministri nu au putut sa prezinte Comisiei Europene acel interes formidabil pentru Europa si pentru Romania. Nu este posibil sa ai o Europa verde cu o Romanie uscata. In al doilea rand, nu mi-am putut imagina, ca agronom, ca inginer in domeniu, sa nu aiba argumentele tehnice care sa fie prezentate la Comisie, in asa fel incat sa asiguri Uniunii Europene de doua culturi extrem de importante – si anume cultura soiei (…) si cultura porumbului’, a explicat social-democratul.