Livrarile mondiale de naut ar putea scadea cu pana la 20% in acest an

Momentul actual nu este unul prea grozav pentru iubitorii de humus, transmite Reuters.
Livrarile mondiale de naut, principalul ingredient pentru humus, ar putea scadea cu pana la 20% in acest an, potrivit Global Pulse Confederation. Evolutiile meteo nefavorabile si razboiul au afectat livrarile de naut, ducand la cresterea preturilor si au creat batai de cap pentru producatorii de alimente.
Nautul este procesat in humus, faina, supe si tocanite. Chiar daca popularitatea nautului este in crestere in SUA, aceasta leguma este de mult timp un produs de baza in dietele oamenilor din India si Orientul Mijlociu, locuri unde acesti se chinuie deja sa acopere costurile in crestere ale importurilor de alimente.
Datele oficiale arata ca fermierii din SUA, al patrulea exportator mondial de naut, au plantat mai putin naut in acest an, din cauza conditiile meteo nefavorabile din primavara, si au dat prioritate unor culturi mai profitabile, precum grau sau porumb. Pe de alta parte, marii cumparatori din sudul Asiei si bazinul Mediteranei incearca sa puna mana pe stocurile americane deoarece livrarile mondiale se reduc, pe masura ce razboiul dintre Rusia si Ucraina, ambele producatoare de naut, a exacerbat lanturile globale de aprovizionare.
‘Cand a izbucnit razboiul dintre Rusia si Ucraina, cererea a explodat. Am vazut o cerere puternica din China, apoi au aparut telefoanele de la clientii din Pakistan si Bangladesh’, a declarat Jeff Van Pevenage, director general al producatorului si traderului de cereale si leguminoase Columbia Grain International.
Ucraina nu a putut insamanta toate culturile de naut, din cauza razboiului, eliminand 50.000 de tone care in mod normal ar fi ajuns in Europa, spune Navneet Singh Chhabra, director la traderul de naut Shree Sheela International.
Potrivit lui Navneet Singh Chhabra, sanctiunile destinate intreruperii accesului Rusiei la sistemul financiar global au afectat si achizitiile de produse agricole rusesti, deoarece unii cumparatori au evitat complicatiile cu platile. Un mare exportator mondial de naut, Rusia este responsabila in mod normal pentru aproximativ 25% din comertul mondial, a subliniat Chhabra.
‘Rusia exporta minim 200.000-250.000 de tone de naut pe an. Cand a izbucnit razboiul in februarie, aceasta oferta a disparut’, a apreciat Navneet Singh Chhabra.
Problemele cu transportul au exacerbat constrangerile de aprovizionare si au contribuit la cresterea preturilor, in special in SUA. Aglomerarea navelor in zona de nord-vest a Oceanului Pacific a fortat unii comercianti de cereale sa livreze containerele cu naut pe calea ferata mii de mile, adoptand o ruta mai scumpa si mai lunga pentru a raspunde la comenzi.
Livrarile limitate au dus la cresterea preturilor cu amanuntul in SUA. La rafturile magazinelor din SUA, preturile la naut au crescut cu 12% comparativ cu anul trecut si sunt cu aproape 17% mai mari fata de situatia de dinainte de pandemie, potrivit celor mai recente date ale NielsenIQ. Preturile la humus au crescut cu 6,9% comparativ cu 2019.
Cererea mondiala de naut depaseste cu mult livrarile, potrivit studiilor firmei Shree Sheela International. Turcia a introdus o interdictie la export, in timp ce randamentul culturilor din Mexic a scazut foarte mult, din cauza evolutiilor meteo nefavorabile. In Australia, un mare exportator de naut, fermierii s-au confruntat cu inundatii, iar vanzatorii se chinuie sa fac rost de spatii pentru containere pe nave.
In SUA, datele Departamentului Agriculturii arata ca fermierii au plantat cu naut o suprafata cu 5% mai mica fata de cea de anul trecut.