Agricultura

Una din cele mai mari plantatii de maslini din Grecia, in pericol din cauza incendiilor

Peste o suta de pompieri, sustinuti de unsprezece bombardiere cu apa si zece elicoptere, au incercat marti sa stinga un incendiu de vegetatie de proportii care ameninta plantatia de maslini din Amfissa, una dintre cele mai importante din centrul Greciei, relateaza AFP.

Incendiul a distrus deja 300 de hectare de teren agricol si 900 de hectare de vegetatie, a declarat Yannis Artopios, purtatorul de cuvant al pompierilor.

Situata la baza Muntelui Parnassus si extinzandu-se pana in Golful Corint, plantatia de maslini din orasul Amfissa, capitala prefecturii Phocida (sau Fokida), aflata la 280 km nord de Atena, gazduieste sute de mii de arbori, unii dintre acestia seculari.

Incendiul a izbucnit luni dupa-amiaza in apropiere de satul Sernikaki, la 15 km de situl arheologic Delphi (sec. IV i.Hr.), care nu este amenintat de flacari, potrivit autoritatilor.

Intetit de vanturi puternice de pana la 70 km/h, incendiul s-a extins rapid spre plantatia de maslini din Amfissa. La fata locului a ajuns un important dispozitiv de pompieri pentru a lupta impotriva flacarilor. O ancheta a fost lansata pentru stabilirea cauzelor producerii incendiului.

Zeci de incendii de vegetatie de mai mica amploare au izbucnit in ultimele zile in Grecia, distrugand in principal vegetatie si padure.

Serviciul de Protectie Civila a avertizat weekend-ul trecut ca, din cauza vantului puternic si a temperaturilor de pana la 35 de grade Celsius, ‘riscul de incendii este foarte mare’ in aceasta saptamana in unele zone.

In estul Peloponezului, in apropiere de satul Kranidi, un incendiu de padure a izbucnit tot luni, iar un hotel a trebuit sa fie evacuat ca masura de precautie.

‘Cincizeci si doua de incendii de vegetatie au izbucnit in ultimele 24 de ore in toata tara’, a declarat luni seara Yannis Artopios, subliniind ca departamentul de pompieri se afla in alerta maxima.