Agricultura

Fermierii americani cultiva mai mult porumb si reduc culturile de soia

Porumbul este, din nou, cea mai importanta cultura agricola din SUA, dupa ce cresterea preturilor la cereale i-a facut pe fermieri sa ignore problemele meteo si scumpirea ingrasamintelor pentru a cultiva mai mult porumb si a reduce suprafetele cultivate cu soia, transmite Bloomberg.

Potrivit celor mai recente date ale Departamentului american al Agriculturii, suprafetele cultivate cu porumb sunt estimate la 89,9 milioane acri, aproximativ 36 milioane de hectare, in crestere fata de 89,5 milioane de acri fata de cat estima USDA in luna martie. In schimb, suprafetele cultivate cu soia au scazut pana la 88,3 milioane de acri, de la 91 milioane de acri cat se estima anterior.

Cotatiile futures la porumb au crescut cu aproximativ 9% de la inceputul anului, apropiindu-se de maximumul istoric, dupa ce invadarea Ucrainei de catre Rusia a dat peste cap livrarile de cereale din regiunea Marii Negre.

“Semnalele care vin de pe piata sunt foarte clare: plantati porumb”, spune Kevin McNew, economist sef la firma Farmers Business Network.

In plus, Departamentul american al Agriculturii a semnalat ca este posibil sa vina cu noi estimari revizuite la finele sezonului. USDA colecteaza date suplimentare cu privire la culturile agricole, inclusiv porumb, soia boabe, grau si canola, care urmeaza a fi date publicitatii in luna august.

La grau, Departamentul american al Agriculturii estimeaza ca suprafetele cultivate au crescut cu 1% comparativ cu datele din luna martie, pana la 47,1 milioane acri. Daca aceste estimari se vor confirma, suprafetele cultivate cu porumb in acest an ar fi unele din cele mai mici inregistrate de la debutul colectarii datelor statistice in 1919.

La bursa de cereale de la Chicago, cotatiile futures la grau cu livrare in luna septembrie au scazut cu 4,9% pana la 8,84 dolari per bushel, cel mai scazut nivel inregistrat de la finele lunii februarie.

Odata cu publicarea celor mai recente date ale USDA privind suprafetele cultivate si stocurile de cereale, atentia analistilor se va indrepta acum spre cea de-a doua jumatate a sezonului. Evolutiile meteo precum si starea culturilor vor fi urmarite cu atentie, precum si cererea pentru exporturi si perspectivele unei recesiuni globale care risca sa afecteze cererea pentru materii prime.