HoReCa

Carciumile traditionale din Cehia se inchid din cauza cresterii costurilor

Carciumile traditionale au un rol important pentru locuitorii satelor din Cehia, o tara renumita pentru cultura berii, insa cresterea costurilor ameninta sa inchida multe din aceste locatii, transmite Reuters.

Un exemplu este carciuma U Kryslu din satul Sec, cu o populatie de 318 de locuitori, care sufera de pe urma unei prabusiri a veniturilor pe masura ce clientii si-au redus cheltuielile de consum, aceasta fiind cea mai recent lovitura data unui sector care se chinuie sa isi revina dupa restrictiile din timpul pandemiei.

“In multe sate, poate chiar si la noi, carciuma va inceta sa existe”, spune primarul din Sec, Helena Chytra, care acum cauta un nou operator pentru carciuma U Kryslu. “In urma cu cinci sau zece ani, in weekend carciuma era plina. Nu era un loc liber vineri sau sambata seara”, adauga Helena Chytra.

Chiar daca sunt lideri mondiali la consumul de bere per capita, cu 129 de litri pe an, cehii au inceput sa se indrepte spre consumul la domiciliu, o tendinta care a continuat si dupa ce pandemia s-a incheiat, mai ales dupa ce anterior interzicerea fumatului a afectat si ea afacerile carciumilor.

Potrivit firmei Plzensky Prazdroj, compania care produce renumita marca de bere Pilsner Urquell, aproximativ 12% din pub-urile din localitatile din Cehia cu mai putin de 5.000 de locuitori s-au inchis in ultimii trei ani, o rata dubla fata de situatia din marile orase. Potrivit multor analisti cresterea rapida a costurilor ar putea fi lovitura finala pentru multe alte carciumi de la sat.

“Deseori, datele economice pentru o carciuma dintr-un sat nu arata prea bine”, spune Lubos Kastner, proprietar de restaurant si membru al Institutului gastronomic din Cehia. Potrivit acestuia, carciumile de la sat vor suferi o lovitura mai dura pe masura ce conditiile economice se vor inrautati.

Multi proprietari de carciumi mici se tem sa recurga la cresteri de preturi de teama ca vor pierde si putini clienti pe care ii mai au, chiar daca in luna mai inflatia in Cehia a urcat la 16%, cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, pe fondul cresterii facturilor la electricitate si alte costuri.

“La toamna va incepe o perioada dificila pentru multe carciumi mici”, estimeaza Hanus Vala, proprietarul carciumii Na Palube Steakhouse din Milevsko, regiunea Boemia.

Pentru ajutor, unii proprietari de carciumi s-au indreptat spre programul “Village” lansat de producatorul de bere Plzensky Prazdroj care ofera consultanta si sprijin financiar.

Un exemplu este Eva Vejvancicka, proprietara carciumii U Kantu din satul Myslovice, care a primit finantare de Plzensky Prazdroj pentru a moderniza terasa pub-ului si a impiedica inchiderea singurului loc unde se pot organiza evenimente in satul cu 131 de locuitori. “Carciuma este importanta pentru oamenii care vor sa se intalneasca. Aici nu avem nici macar un magazin. Dar aici a fost intotdeauna o carciuma”, spune Eva Vejvancicka.

Producatorul de bere Plzensky Prazdroj si-a inceput programul in 2017 cu 80 de pub-uri iar acum ajuta aproape 900 de pub-uri, adica aproximativ 10% din carciumile din satele din Cehia.

Ajutorul include granturi directe precum si consultanta cu privire la imbunatatirea meniului si aspectului carciumi. Purtatoarea de cuvant Petra Kubova subliniaza ca programul vizeaza carciumile din localitatile cu mai putin de 5.000 de locuitori unde pub-ul este unul din putinele locuri unde oamenii pot socializa.

“Fiecare sat se bazeaza pe trei piloni: biserica, stadionul de fotbal si carciuma, care ajuta la sustinerea comunitatii. Fara unul din acesti piloni, satul pierde un picior de sustinere”, spune Petra Kubova.