Fructe

Bostanaria, furnizor de pepeni pentru marile lanturi de retail din Romania

Patru fermieri din localitatea Gheorghe Doja, județul Ialomita, cu experienta de 20 de ani in agricultura, impreuna cu Microfruits, un trader de top din sectorul de fructe si legume, au fondat, la finalul anului trecut, Cooperativa Agricola Bostanaria, specializata in productia mai multor soiuri de pepeni. In 2022, Cooperativa Agricola Bostanaria marcheaza atat primul an de productie in aceasta formula,– cat si lansarea brandului de pepeni romanesti – Bostanaria.

In acest sezon, cooperativa va pune pe piata mai multe tipuri de pepeni: verde, negru, fara semințe, Charleston, Yellow Watermelon si patru specialitati de pepene galben (Galia, Cantaloupe Honeydew si Piel de Sapo). Suprafata totala alocata culturilor de pepeni este de 65 de hectare, terenurile fiind situate pe raza localitatii Gheorghe Doja, al doilea mare bazin de productie de pepeni din Romania. O pondere de 90% din aceasta suprafata este alocata culturilor de pepene verde, iar pe restul de 10% se cultiva cele patru soiuri de pepene galben.

In sezonul actual, inceput la finalul lunii iunie si care se va incheia in septembrie, membrii cooperativei estimeaza o productie totala de 3.500 – 4.000 de tone de pepeni, din care circa 3.000 pepeni verzi.

„An de an, cea mai mare incertitudine pentru noi era valorificarea productiei, iar aceasta asociere ne aduce mai multa liniste in privinta vanzarilor. O alta provocare pentru noi, fermierii, este volatilitatea preturilor, iar o planificare mai buna, pe tot lantul de productie si vanzare, ne ajuta sa avem o mai buna predictibilitate a sezonului. Ca producator este aproape imposibil sa planifici investitii si sa te dezvolti fara sa ai certitudinea unor contracte de valorificare a produselor. Dupa acest prim sezon, daca totul merge asa cum ne-am planificat, vrem sa crestem suprafata cultivata cu pepeni la 150 de ha. Cooperativa Agricola Bostanaria este un proiect in care ne punem mari sperante”, a declarat Andrei Boitos, presedinte si membru fondator al Cooperativei Agricole Bostanaria.

Cea mai mare parte a produselor va fi comercializata in marile lanturi de magazine din Romania, gratie experienței de peste zece ani a companiei Microfruits pe piata de retail modern si a infrastructurii logistice de top, de care dispune aceasta: depozit clasa A, alcatuit din 14 camere frigorifice, o camera de producție, un spațiu de procesare/ambalare, șapte rampe dedicate In/Out, flota auto proprie, formata din 27 de tiruri si camioane.

Pepenii vor fi livrati in bins, ambalaje de carton de 400 kg sau in cutii de carton de 20 de kg pentru pepenii galbeni, in funcție de cerințele fiecarui comerciant.

Culturile de pepeni se afla la o distanța de aprox. 100 de km fața de cele mai importante depozite logistice ale marilor retaileri, ceea ce inseamna ca produsul are nevoie de maximum 24 de ore pentru a ajunge de pe camp, direct pe rafturile marilor magazine.
O mica parte din productia acestui sezon va fi comercializata si la export, deoarece Microfuits a inceput negocierile cu potențiali parteneri din Europa de Vest, pe piete in care a identificat un potential mare de consum.

„Lucrez cu produse romanești de cand ma știu. De-a lungul anilor, am incercat sa aducem langa noi multi producatori romani. Prin acest prim pas, sper sa reusim sa cointeresam si alti parteneri din diverse zone ale tarii, dar și sa raspundem unei nevoi acute a pieței, respectiv creșterea perioadei de disponibilitate a produsului romanesc la raft. Experienta si seriozitatea producatorilor din cooperativa si competentele Microfruits in planificare, negociere, vanzari si logistica ma determina sa am incredere ca vom reuși sa ne indeplinim obiectivele propuse. Succesul acestui proiect va avea un impact important și va aduce beneficii concrete și durabile comunitații locale. Ca membru fondator al cooperativei, sunt dispus sa capitalizam și sa reinvestim tot profitul pe care il va inregistra cooperativa, dar incercam sa atragem și fonduri europene”, spune la randul sau, Adrian Racovita, General Manager Microfruits si membru fondator al Bostanaria.

In 2022, Cooperativa Agricola Bostanaria estimeaza o cifra de afaceri de 4 milioane de lei, din vanzarile de pepeni.
Printre cele mai importante obiective pe termen scurt ale membrilor cooperativei se numara: valorificarea productiei in cat mai multe lanturi de retail, dar si respectarea angajamentelor asumate pentru acest sezon, cu privire la cantitatea de pepeni livrata, calitatea fructelor si a standardelor de livrare.

Un alt obiectiv pentru 2022 este finalizarea lucrarilor de construcție a primului depozit al cooperativei, situat in localitatea Gheorghe Doja. Primul spațiu pentru depozitarea pepenilor pe termen scurt va avea o suprafața de circa 500 mp.

In urmatorii cinci ani, membrii cooperativei si-au propus creșterea suprafețelor dedicate culturilor de pepeni de la 65 la 150 de hectare, inclusiv prin atragerea de noi membri, dublarea capacitații de depozitare, dar și achiziția de utilaje agricole sau echipamente de spalare și sortare. Investitiile vor fi realizate atat prin reinvestirea profitului anual obtinut, cat si prin accesarea de fonduri europene.