Import/Export

Egiptul a cumparat 240.000 de tone de grau din Romania

Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean, a cumparat o cantitate de 815.000 de tone de grau la licitatia care a avut loc miercuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate cumparata de statul egiptean in ultimul deceniu la o singura licitatie, transmite Reuters.

Achizitia a inclus 350.000 de tone de grau din Franta, 240.000 de tone de grau din Romania, 175.000 de tone de grau din Rusia si 50.000 de tone de grau din Bulgaria, a precizat GASC. Graul va fi livrat in lunile august, septembrie si octombrie 2022.

Potrivit traderilor, cel mai mic pret oferit in cadrul licitatiei a fost pentru graul din Romania, 429,90 dolari pe tona, inclusiv livrarea, ceea ce inseamna o scadere de 10% fata de cel mai mic pret oferit la precedenta licitatie organizata de GASC la inceputul acestei luni dar cu 58% peste pretul platit de Egipt pentru graul romanesc achizitionat in luna iunie a anului trecut.

Achizitia de catre Egipt a unor mari cantitati de grau vine pe fondul recentei scaderi a cotatiilor la grau si la alte materii prime, afectate de ingrijorarile privind o posibila recesiune care planeaza asupra pietelor financiare. La bursa de cereale de la Chicago, cotatia la grau a scazut cu peste 30% fata de nivelul record atins imediat dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Egiptul este cel mai mare cumparator mondial de grau, un produs de baza necesar pentru a mentine programul de subventionare a painii, de care depind peste 70 de milioane din cei 103 de milioane de egipteni.