Food

Cantitatea de lapte brut importat a crescut usor in anul 2021

Cantitatea de lapte brut importat a crescut cu 2780 tone (+2%) in anul 2021 fata de anul precedent, in timp ce unitatile procesatoare si centrele de profil au colectat de la exploatatiile agricole o cantitate de lapte de vaca brut mai redusa cu 3.907 tone (-0,3%) in acelasi interval, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Pe de alta parte, cantitatea colectata de lapte brut de capra a crescut cu 4%, in timp ce cantitatile colectate de lapte brut de bivolita si oaie au scazut cu 4% si, respectiv, cu 2,6%.

In anul 2021, cea mai mare crestere a productiei s-a inregistrat la lapte praf cu 864 tone (+62,7%), urmata de lapte de consum cu 29.917 tone (+8,4%), branza topita cu 551 tone (+5,6%) si branza (inclusiv urda) cu 1.460 tone (+1,5%).

Productia de branza obtinuta din lapte de vaca (care reprezinta 92,5% din productia totala de branzeturi) a crescut, de asemenea, cu 6.215 tone (+7,3%).

Scaderi ale productiei in anul 2021 fata de anul 2020 au fost inregistrate la urmatoarele produse lactate: unt cu 975 tone (-8%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si alte produse lactate similare) cu 5.383 tone (-2,4%) si smantana cu 487 tone (-0,7%)

Cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru (40,9%), Nord-Vest (18,1%) si Nord-Est (17,5%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru (57%), Nord-Vest (20,7%), Vest (peste 13%).

Regiunile Centru, Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest detin peste 78% din productia de produse lactate proaspete (smantana si laptele acidulat) astfel: Centru (38,1%), Bucuresti-Ilfov (peste 22%) si Nord-Vest (18,1%).

Cele mai mari cantitati de unt s-au produs in regiunile Centru (45,9%), Vest (peste 31%), Nord-Vest (9,7%) si Nord-Est (6,9%). Branza (inclusiv urda) s-a produs indeosebi in regiunile Centru (41%), Nord-Est (23,3%), Nord-Vest (17,1%), Sud-Muntenia (8,2%) si Sud-Est (7,6%).

Cea mai mare productie de branza topita a fost obtinuta in regiunea Centru (90,5%).