Ambalaje

Rata de reciclare a deseurilor de ambalaje ar putea sa creasca in Romania la 70%, pana in 2026

Romania va avea la dispozitie, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, un buget de 1,2 miliarde de euro pentru managementul tuturor tipurilor de deseuri si trebuie sa implementeze proiectele asumate pana in anul 2026, arata o analiza efectuata de Clean Recycle.

Conform surse citate, daca proiectele vor fi de succes si rata de reciclare a deseurilor de ambalaje ar trebui sa creasca in Romania, pana la inceputul anului 2026, la 70%.

“Pana in toamna anului 2024 sunt prevazute sa fie construite 565 de centre de colectare, in comunitatile cu pana la 50.000 de locuitori, pentru deseuri voluminoase sau periculoase (precum bateriile), inclusiv ambalaje provenite din domeniul constructiilor”, sustin reprezentantii asociatiei.

Totodata, in jurul blocurilor din marile orase, vor fi instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, subterane, pentru colectarea selectiva a deseurilor menajere si de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autoritati de la distanta.

De asemenea, peste doi ani, tara noastra ar trebui sa aiba – cu ajutorul fondurilor din PNRR, 7 noi centre integrate de colectare a tuturor deseurilor, impartite pe regiuni, si 26 de statii de reciclare.

“Credem ca autoritatile vor adopta si un plan mult mai riguros si eficient pe partea legislativa, iar acest lucru va garanta accelerarea tranzitiei catre o economie circulara. De asemenea, sunt propuneri pentru introducerea unor sanctiuni mai severe pentru generatorii de deseuri care nu se conformeaza cu regulile in vigoare. Cu ajutorul fondurilor din PNRR, credem ca se vor aloca si mai multe resurse in directia constientizarii si educarii populatiei – acesta este de altfel elementul – cheie pentru un management eficient al deseurilor”, a declarat Cosmin Monda, fondator si CEO, Clean Recycle.

Romania se afla pe penultimul loc in randul statelor din Uniunea Europeana privind reciclarea ambalajelor, cu o rata de 44,6%, succedata doar de Malta, potrivit datelor Eurostat.

Pentru a ne atinge tintele impuse de autoritatile de la Bruxelles, in fiecare an un milion de tone de deseuri de ambalaje trebuie sa ajunga la statiile de reciclare, potrivit estimarilor Asociatiei OIREP Ambalaje.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP). Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 700 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice s.a.