FAO: Agricultura trebuie sa fie mai productiva pentru a elimina foametea si a polua mai putin

Obiectivele de eradicare a foametei si de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera din agricultura nu vor fi atinse in 2030 daca agricultura ‘nu castiga in eficacitate’, au apreciat Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), informeaza AFP.
Intr-un raport publicat miercuri, cele doua organizatii estimeaza ca ‘productivitatea agricola mondiala va trebui sa creasca cu 28% in cursul urmatorului deceniu’ pentru a elimina foametea si a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera, in conformitate cu traiectoria fixata prin Acordul de la Paris cu privire la clima.
Pentru aceasta, va trebui ‘triplata cresterea productivitatii agricole inregistrata in ultimii zece ani’. Majorarea randamentelor recoltelor mondiale ar trebui sa creasca de la 13% la 24% in intervalul 2022-2031 iar productivitatea in sectorul cresterii animalelor ar trebui sa se majoreze cu 31%.
‘Daca statu quo-ul se va mentine, obiectivul de dezvoltare durabila ODD-2 Foamete ‘Zero’ al ONU nu va fi atins pana in 2030 iar emisiile de gaze cu efect de sera din agricultura vor continua sa creasca’, avertizeaza FAO si OCDE.
La ora actuala, cele doua organizatii mizeaza pe o crestere medie a productiei agricole mondiale de 1,1% pe an intre 2022 si 2031, in principal in tarile cu venituri mici sau medii.
‘Investitiile pentru a creste randamentele si o mai buna gestionare a exploatatiilor ar trebui sa stimuleze productia vegetala’, subliniaza FAO si OCDE. ‘Daca mizam pe un progres continuu in sectorul vegetal si pe o tranzitie spre sistemele mai intensive, 80% din proiectiile de crestere ar urma sa decurga dintr-o imbunatatire a randamentelor’ si 15% din extinderea terenurilor cultivate.
De asemenea, productia animala si piscicola ar urma sa creasca cu 1,5% pe an, in principal gratie unei gestionari mai eficiente a septelurilor si a metodelor de alimentare mai intensive.
Aceste perspective de crestere presupun ‘un acces mai mare la inputuri (precum ingrasaminte) si investitii favorabile productivitatii in tehnologie, infrastructura si formare’.
Insa, razboiul din Ucraina a dus la explozia preturilor la energie si inputuri si o crestere prelungita ‘va majora costurile de productie si ar putea limita cresterea’ in anii care vor veni, avertizeaza FAO si OCDE, cu riscuri de a bulversa prognozele.
‘Emisiile directe de gaze cu efect de sera legate de agricultura ar urma sa creasca cu 6% in urmatorul deceniu iar cresterea animalelor va fi responsabila pentru mai mult de 90% din aceasta crestere’, sustin autorii raportului. In schimb, este posibil ca aceste emisii sa creasca mai lent decat productia, gratie unei imbunatatiri a randamentelor si o diminuare a septelului de rumegatoare, insa aceasta scadere va depinde si de eforturi suplimentare din partea puterilor publice pentru a limita, de exemplu, risipa alimentara.