Import/Export

Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt la jumatate fata de nivelul la care erau anul trecut

Ucraina a exportat 1,11 milioane de tone de cereale in primele 22 de zile ale lunii iunie, cu 44% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, informeaza Reuters, citand datele publicate de Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Conform acestor date, tara vecina a exportat 978.000 de tone de porumb, 104.000 de tone de grau si 24.000 de tone de orz.

Comparativ, inainte de invazia Rusiei, Ucraina exporta pana la sase milioane de tone de cereale intr-o singura luna.

In luna mai a acestui an, exporturile de cereale ale Ucrainei au scazut pana la aproximativ 1,7 milioane de tone. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagra, autoritatile de la Kiev incearca sa redirectioneze exporturile de cereale pe calea ferata, rutiera si fluviala.

Ministerul Agriculturii de la Kiev spera sa poata trimite 700.000-750.000 de tone de cereale pe luna prin cele doua mici porturi de la Dunare spre Romania, de unde ar urma sa fie livrate mai departe spre Africa de Nord si Asia. Restul pana la tinta de doua milioane de tone ar urma sa fie exportate pe cale rutiera si feroviara spre Europa.

Insa pana acum lucrurile s-au miscat incet. In primele 22 de zile ale lunii mai, doar 28.000 de tone de cereale ucrainene au fost exportate pe cale rutiera.

Cand vine vorba despre transportul pe calea ferata, aceasta este o optiune mai promitatoare, dar ramane complicata si costisitoare. Trenurile ucrainene trebuie sa opreasca la granita pentru ca ecartamentul cailor ferate din perioada sovietica este cu 9 centimetri mai mare decat ecartamentul cailor ferate europene. Apoi cerealele sunt reincarcate in vagoane din trenuri diferite sau vagoanele sunt ridicate si se schimba boghiurile, toate acestea necesitand timp si limiteaza cantitatile de cereale care pot fi exportate.