Fructe

Romania este cel mai mare producator de nuci din Uniunea Europeana

Conform datelor furnizate de Eurostat, Romania ramane cel mai mare producator de nuci din Uniunea Europeana. In anul 2021, peste 60.000 de tone de nuci au fost produse in tara noastra. Pe locul al doilea se situeaza Grecia si Franta, cu peste 40.000 de tone fiecare, urmate de Spania cu 20.000 si Italia cu 14.600 de tone.

In 2022 s-au exportat aproximativ 7.000 de tone de nuca in coaja. Au fost exportate, de asemenea, si peste 2.000 de tone de miez de nuca.

Fermierii romani detin peste 2 milioane de arbori. Romania a devansat Franta in topul producatorilor de nuci in 2017 si de atunci se fac tot mai multe investitii in acest sector. Majoritatea pomilor din Romania sunt detinuti de mici fermieri, dar exista un interes comercial tot mai mare pentru productia de nuci, in special de cand au devenit disponibile subventiile UE pentru pomii fructiferi, si implicit culturile pe suprafete mari s-au inmultit.

Cultivatorii de nuci primesc plati de sprijin regulate, dar nu exista programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea lor. Cultivatorii de nuci sunt eligibili pentru a primi subventii in cadrul programelor UE pentru pomi fructiferi.

Subventiile acopera unele costuri de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, precum si asigurarea impotriva grindinei si a inundatiilor. Finantarea UE poate acoperi pana la 50 la suta din valoarea investitiei, de la 98.000 de euro la 1,03 milioane de euro, in functie de marimea fermei.