Analiza

BestJobs: Puterea de cumparare a angajatilor romani a scazut si cu 50%

Noua din zece mariri salariale primite de angajatii romani nu acopera inflatia, iar puterea de cumparare a scazut si cu 50%, releva rezultatele unui sondaj efectuat de o platforma de recrutare.

Cererea mare de produse si servicii dupa ridicarea restrictiilor Covid-19 si conflictul din Ucraina au dus la o crestere accelerata a inflatiei, pana la pragul de 14,5% la finalul lunii mai, potrivit Institutului National de Statistica, erodand situatia financiara a romanilor. Doar o parte au primit mariri salariale de la inceputul anului, insa, in 90% din cazuri sub rata inflatiei, ceea ce a dus la o scadere semnificativa a puterii de cumparare, chiar si de 50%, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs.

Doar 37% dintre respondenti au primit o marire salariala de la inceputul anului si alti 12% au fost sprijiniti de angajator prin beneficii extrasalariale, precum tichete de masa sau prime ocazionale.

Restul de 51% nu au beneficiat de nicio crestere a venitului lunar care sa-i ajute in lupta cu inflatia, dar un sfert au primit promisiunea unei majorari salariale din partea angajatorilor, care insa nu s-a materializat pana in prezent.

Atat angajatii care nu au primit o crestere salariala , cat si cei pentru care marirea nu acopera nivelul inflatiei spun ca se gandesc sa aplice si la alte joburi pentru a compara ofertele salariale (aproape 44%), iar peste 19% dintre respondenti au in plan sa discute cu angajatorul pentru a gasi solutii, potrivit sondajului.

“Chiar daca cele mai recente date statistice oferite de INS arata o crestere a castigului salarial mediu net de 11,4% pentru luna aprilie 2022, realitatea este ca angajatii resimt mult mai puternic decalajul dintre nivelul salariului si cel al preturilor de pe piata. Situatia nu este mai stralucita nici de

partea angajatorilor, intrucat se vad nevoiti sa suplimenteze bugetele de salarii sau sa adopte noi strategii care sa le permita sa isi mentina nivelul de productie. Chiar si in ciuda acestor presiuni economice, piata muncii este in cel mai dinamic punct in care a fost in ultimii doi ani si jumatate, atat din punct de vedere al ofertelor, cat si din cel al aplicarilor, iar aceasta mobilitate nu poate fi decat un semn bun pentru economia romaneasca”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.

Majoritatea angajatilor (56%) considera ca o crestere salariala intre 10 si 30% ar putea diminua efectele inflatiei in cazul lor, in timp ce aproape un sfert considera ca au nevoie de o marire de 31-50%. Pentru 20% dintre angajati, situatia lor financiara ar necesita o majorare de peste 50% ca sa isi poata mentine stilul de viata. In acest sens, 1 din 10 angajati romani planuieste sa ia proiecte profesionale pe langa job, pentru a-si suplimenta veniturile si pentru a acoperi nivelul actual al inflatiei.

Conform sondajului BestJobs, 44% dintre angajatii romani spun ca nivelul de trai li s-a modificat simtitor, pe motiv ca preturile au crescut in egala masura atat in cazul alimentelor, bunurilor de larg consum, produselor vestimentare, cat si cazul utilitatilor si carburantilor.

Sondajul a fost efectuat in perioada 27 mai – 19 iunie pe un esantion de 1.451 de utilizatori de internet din Romania.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 40.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare sau specialisti in dezvoltare profesionala si personala (coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti).