Agricultura

Vrancea: Aproximativ 16.000 de hectare de culturi, calamitate de seceta

Aproximativ 16.000 de hectare de culturi agricole din 22 din localitati din Vrancea au fost afectate de seceta in acest an, iar Directia Judeteana pentru Agricultura (DJA) Vrancea a inceput deja evaluarile pentru a estima pagubele, potrivit reprezentantilor institutiei.

“Daca media anuala de apa in sol este undeva la 650 de litri pe metru patrat, in ultimii doi ani, respectiv 2020 si 2021, am cumulat aproape 600 de litri pe metru patrat. Vorbim de o seceta pedologica accentuata in Vrancea. Sunt afectate toate culturile. Am inceput deja evaluarea la culturile insamantate in toamna, urmand ca in viitor sa mergem si la culturile insamantate in primavara. Suntem la acest moment in teren cu echipe formate din reprezentanti ai Directiei Agricola si APIA, in baza rapoartelor operative primite din teren. Avem in lucru centralizarea rapoartelor operative pentru circa 16.000 de hectare din 22 de localitati”, a declarat directorul DJA Vrancea, Ticu Constandache.

Daca in anii trecuti se inregistrau in Vrancea si productii de aproximativ cinci tone la hectar, in vara aceasta, in unele localitati, productia de grau nu depaseste 800 de kilograme la hectar.

“Din primele date, la Maicanesti avem in jur de 800 de kilograme pe hectar la culturile de grau, la Sihlea in jur de 1.200, iar in zona Popesti – Urechesti – Dumbraveni s-ar ajunge la 2.000 – 2.500 de kilograme la hectar. Deci vorbim de cantitati infime care, dincolo de problemele pe care le vor crea fermierilor care au investit, vor crea mari probleme in lantul de aprovizionare din toamna acestui an si trebuie sa vedem cum suplinim aceasta lipsa”, a spus prefectul Nicusor Halici.

Judetul Vrancea pare a fi cel mai afectat din tara, iar reprezentantii unei asociatii de profil din judet au solicitat ajutorul prefectului, in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social, pentru a putea obtine despagubiri pentru culturile calamitate.

“Din pacate, fermierii se confrunta cu probleme grave din cauza secetei. La nivel national, Vrancea are o problema cu seceta generalizata la nivelul mai multor fermieri. De aceea am facut si adresa catre Prefectura sa ii ajutati pe fermieri, nu numai pentru identificarea fondurilor pentru daune, cat si pentru obtinerea certificatelor de forta majora, care sa ii ajute.Pentru ca fermierii au incheiat contracte cu traderii si vor fi penalizati din cauza faptului ca nu vor putea onora comenzile. I-ar ajuta foarte mult aceste certificate”, a spus Nicoleta Olteanu, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea.

Potrivit statisticilor, din cele peste 200.000 de hectare de teren arabil din Vrancea, numai aproximativ 3.000 de hectare de culturi agricole sunt irigate in acest moment.