Parteneriate

Holde Agri Invest si Toneli Holding incep un parteneriat pentru o agricultura circulara

Holde Agri Invest, companie romaneasca care exploateaza terenuri agricole, si Toneli Holding, liderul pietei de productie si distributie de oua de consum din Romania, anunta semnarea unui parteneriat ce vizeaza asigurarea unei agriculturi circulare care cuprinde atat productia de cereale, cat si fermele de crestere a pasarilor pentru oua, a anuntat compania.

“Suntem incantati de semnarea acestui parteneriat cu Toneli Holding si suntem determinati ca impreuna sa crestem sustenabilitatea activitatilor noastre. In cadrul Holde acordam o atentie sporita cultivarii in regim ecologic prin utilizarea gunoiului de grajd, deoarece aceasta activitate reprezinta o investitie pe termen lung pentru protejarea solului si cresterea fertilitatii acestuia prin adaugarea de materie organica. Parteneriatul cu Toneli Holding intareste angajamentul nostru in ceea ce priveste practicarea unei agriculturi sustenabile si suntem increzatori ca impreuna cu echipele noastre dinamice si axate pe progresul tehnologic vom contribui la imbunatatirea standardelor din agricultura romaneasca”, a declarat Liviu Zagan, Director General Holde Agri Invest.

In cadrul acestui parteneriat, Holde Agri Invest va furniza cereale companiei Toneli Holding, in timp ce producatorul de oua de consum va furniza gunoi de grajd, pe care Holde il va utiliza pentru culturile din cadrul fermelor. Cele doua companii au in vedere sa colaboreze atat pe zona de agricultura ecologica, cat si in ceea ce priveste agricultura conventionala. In plus, cele doua companii analizeaza si posibilitatea implementarii unui program de schimb de experienta in ceea ce priveste producerea de compost.

“Fermele zootehnice au nevoie de un partener din agricultura vegetala pentru a asigura reintroducerea in circuit a gunoiului de grajd. Conform unor studii in domeniu, calitatea gunoiului de grajd este mai importanta pentru biodiversitatea solului decat cantitatea de gunoi. Astfel, sistemele de productie alimentara mai durabile ar putea fi accelerate de aplicarea unui gunoi de grajd adecvat si de inalta calitate sau a unor preparate biostimulante pe baza de gunoi de grajd, asa cum este cazul gunoiului provenit din fermele noastre, care este atestat ca fertilizator organic. Ne bucuram ca am gasit in Holde Agri Invest un partener cu care impartasim aceeasi viziune asupra agriculturii din Romania si a potentialului de dezvoltare al acesteia din perspectiva sustenabilitatii”, a declarat Toni Khoury, Managing Partner la Toneli Holding.

Domeniul agriculturii este intr-o continua schimbare, in special in ceea ce priveste utilizarea de ingrasaminte chimice. Pentru Romania, 2022 este anul in care este prevazut termenul de implementare in legislatia nationala a Regulamentului UE privind produsele fertilizante. Acest regulament va reglementa mai strict utilizarea unor ingrasaminte chimice, masura care va facilita accesul pe piata al ingrasamintelor pe baza de gunoi de grajd.

De asemenea, la nivelul UE exista nevoia unei standardizari a gunoiului de grajd, in functie de sursa, metoda de tratare si a impactului asupra biodiversitatii, ceea ce ar determina o utilizare mai atenta a gunoiului de grajd de catre fermieri. In acest mod, ar putea fi redus impactul negativ al gunoiului de grajd de calitate scazuta si crescut impactul pozitiv al gunoiului de grajd de inalta calitate.

Holde Agri Invest opereaza in prezent o suprafata totala de aproape 12.000 de hectare in cadrul a patru nuclee: Rosiori, Frumusani, Videle si Contesti. Totodata, cultivarea in regim ecologic este unul dintre diferentiatorii companiei care, in prezent, se concentreaza pe cultura mare, in regim neirigat: grau, porumb, rapita, floarea soarelui, mazare si orz. O suprafata importanta a fermei Rosiori, aproximativ 2.000 de hectare, este certificata ecologic, iar recolta obtinuta este aproape in totalitate exportata in Europa de Vest. Cererea de produse ecologice in Europa si in lume este in continua crestere, iar Holde isi propune ca in contextul cresterii suprafetei exploatate, pe termen mediu si lung, sa detina o suprafata de teren cultivat in regim ecologic de aproximativ 10-20% din totalul suprafetei din portofoliu.

Toneli Holding este cel mai mare producator de oua din Romania, cu o productie anuala de peste 400 de milioane de oua. Compania este lider de piata, fiind prezenta in toate canalele de comert – modern, traditional si online, HoReCa, export si industrie, iar in cazul comertului modern, detine 30% din volumul total de oua comercializat. Toneli acopera toate codurile de crestere si productie (ecologic, free-range, sol, baterie, precum si oua lichide) si controleaza intregul flux, de la puii de o zi pana la prezenta pe raft, activitatea fiind completata de producerea hranei pasarilor si de prelucrarea gunoiului de grajd rezultat in ferme. De asemenea, Toneli este furnizor acreditat pentru Casa Regala a Romaniei, McDonald’s si IKEA.