Berarii Romaniei estimeaza investitii de 100 mil. euro pentru Sistemul Garantie-Returnare

Infrastructura de colectare, sortare si gestionare a ambalajelor din punct de vedere logistic necesita o investitie in jurul a 100 de milioane de euro, din estimarile noastre, a afirmat intr-o conferinta de specialitate, Julia Leferman, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei.
‘Am avut un dialog cu Ministerul Mediului si am incheiat consultarile cu privire la anumite modificari pe care institutia le-a dorit a fi aduse actului constitutiv de infiintare a acestei companii (compania Returul Sistem Garantie Returnare SA – n. r.), modificari pe care le-am agreat. Suntem in etapa in care, de fapt, Ministerul Mediului ar trebui sa parcurga anumite etape administrative pentru a intra in actionariatul companiei, pentru a asigura plata actiunilor care corespund, in vederea preluarii celor 20% de actiuni pe care urmeaza sa le detina. Rolul statului, de supraveghere si control, atat din afara, cat si din interiorul companiei este exercitat intr-un mod cat se poate de complet. Aceasta companie are, deja, un capital social subscris de un milion de euro, conform prevederilor legale si sigur ca ne indreptam catre obtinerea unei finantari. In afara de partea vizibila a sistemului, in spate vorbim despre o intreaga infrastructura de colectare, de sortare, de gestionare a ambalajelor din punct de vedere logistic. Vorbim de o investitie in jurul a 100 de milioane de euro, din estimarile noastre, conform studiilor de fezabilitate realizate pana in prezent’, a declarat Leferman.
Sefa Asociatiei Berarii Romaniei a explicat ca unul dintre aspectele cele mai importante la unui sistem integrat este nevoia de a colecta deseurile de ambalaje ‘intr-un regim curat, necontaminat’.
‘Un alt aspect foarte important este modul in care vor fi colectate aceste ambalaje. In primul rand, nu ne referim la aceste ambalaje ca fiind deseuri. Ele sunt definite si in legislatie ca fiind ambalaje folosite si acesta este un aspect foarte important, pentru ca permite colectarea intr-un sistem care sa nu fie direct legat de sistemul de colectare al deseurilor din prezent. Nu exclude rolul colectorilor de deseuri din prezent, in masura in care acestia pot pune la dispozitia infrastructurii logistice de colectare a sistemului de garantie vehicule separate de cele pe care le folosesc in prezent pentru colectarea deseurilor. Unul dintre aspectele cele mai importante este nevoia de a colecta aceste ambalaje intr-un regim curat, necontaminat. Vor exista criterii si parametri tehnici care vor trebui respectati de catre toti operatorii logistici care vor asigura prelua ambalajelor goale de la magazine, de la retailerii din tara, mici si mari deopotriva, si predarea acestora catre anumite centre unde se va face colectarea, sortarea, numararea lor’, a afirmat Julia Leferman.
Aceasta a adaugat ca, in Romania, ‘vorbim de o pondere foarte mare de colectare in sistem manual in Romania’.
‘Chiar daca nu ne dorim acest lucru, nu vom putea porni cu sisteme automate de la bun inceput. Daca reusim sa punem in 50% din unitatile de comercializare astfel de sisteme automate, va fi o minune, va spun sincer. Niciun alt sistem nu a pornit, nici macar cele mai avansate, cu o infrastructura atat de mare de aparate de colectare automata’, a sustinut sursa citata.
Asociatia Producatorilor de Bere pentru Mediu, Asociatia Producatorilor de Bauturi Racoritoare pentru Sustenabilitate si Asociatia Retailerilor pentru Mediu au infiintat compania Returul Sistem Garantie Returnare SA si au depus dosarul la Ministerul Mediului prin care solicita licenta de operare a sistemului de garantie returnare in Romania, a anuntat, pe 6 aprilie, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Julia Leferman, intr-o conferinta de presa.
Aceasta societate va avea pentru inceput un capital social de 5 milioane de lei, care va fi suplimentat dupa ce statul va intra in actionariat.
‘Este vorba de Returul Sistem Garantie Returnare SA, Returul SGR, care a fost infiintata avand ca actionari Asociatia Producatorilor de Bere pentru Mediu, Asociatia Producatorilor de Bauturi Racoritoare pentru Sustenabilitate si Asociatia Retailerilor pentru Mediu. Practic, sunt cele trei sectoare care si-au creat o forma asociativa distincta dedicata pentru a deveni actionari in aceasta companie si impreuna am infiintat compania respectiva, in numele careia am depus la Ministerul Mediului dosarul pentru solicitarea licentei de operare a sistemului de garantie returnare in Romania. In masura in care aceasta societate va fi licentiata de statul roman, pentru ca mai exista cel putin doua etape – o data preluarea statului in actionariatul companiei (conform obligatiei legale, statul va avea 20% din actiuni) si apoi aprobarea sau emiterea licentei de operare de catre Guvern printr-o Hotarare de Guvern. Odata ce aceste doua etape sunt incheiate, daca ele sunt incheiate favorabil si Returul va primi licenta de operare a sistemului de garantie, Returul va fi operatorul economic care va avea sarcina de a construi infrastructura de functionare a sistemului de garantie’, a spus, atunci, Julia Leferman.
Guvernul Romaniei a adoptat, in data de 4 octombrie 2021, Hotararea de Guvern care reglementeaza Sistemul Garantie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plateste o garantie de 50 de bani pentru orice ambalaj de bautura achizitionata.
Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 litri si 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piata nationala bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de baut de orice fel, vinuri si spirtoase.
Conform documentului, intreaga infrastructura de preluare a deseurilor din magazine va fi organizata printr-un operator unic de sistem, la fel ca in statele in care sistemul functioneaza deja. Acest operator va fi o entitate non-profit in care se vor gasi producatori sau reprezentanti ai acestora, comercianti, dar si statul roman, reprezentat de autoritatea centrala pentru protectia mediului cu o pondere de 20%.
De asemenea, actul normativ prevede ca, dupa selectarea operatorului national de sistem, intreaga infrastructura sa fie finalizata in luna octombrie 2022.
Romania trebuie sa atinga tinte nationale de colectare si reciclare agreate la nivel european, conform carora, pana in anul 2025, rata de colectare pentru PET-uri este de 77% din totalul celor puse pe piata. Procentul creste la 90%, pana in anul 2029.
Reprezentanti ai companiilor si autoritatilor din agricultura, alaturi de organizatii si alti jucatori relevanti de pe piata producatorilor de ambalaje participa, miercuri, la videoconferinta ‘Ce inseamna Sistemul Garantie-Returnare, cum va functiona si cum va reduce poluarea? Returnarea vs. Diminuarea consumului de plastic’, organizata de publicatia Ziarul Financiar.