Import/Export

Germania lucreaza cu Polonia si Romania pentru a majora exporturile de cereale ale Ucrainei

Germania sprijina Polonia si Romania in vederea adaptarii cailor ferate ale celor doua tari pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale blocate in Ucraina, din cauza blocadei maritime a Rusiei, a afirmat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, transmite Reuters.

‘Sinele de cale ferata trebuie sa fie modernizate, trebuie sa avem vagoane de transport marfa adecvate, iar Guvernul german lucreaza pentru remedierea problemei cu multe alte parti’, a declarat oficialul german inaintea reuniunii de la Luxemburg a ministrilor de Externe din tarile UE.

Oficialul a adaugat: ‘Este clar ca, in final, cu certitudine nu vom putea scoate din Ucraina toate acele cereale, dar daca reusim sa trimitem la export o parte din ele, pe diverse rute, va reprezenta un ajutor in aceasta provocare globala’.

De la pierderea dramatica a veniturilor din export si pana la campurile intesate cu mine si masini agricole distruse, invazia ruseasca a avut un impact semnificativ asupra sectorului agricol din Ucraina. Acum, porturile de la Marea Neagra sunt inchise, in pofida eforturilor internationale de a ajunge la un acord, recoltarea este pe cale sa inceapa, iar silozurile sunt inca pline cu recolta de anul trecut.

Inainte de razboi, Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grau, porumb si floarea soarelui, iar intreruperea livrarilor din Ucraina a trimis o unda de soc pe pietele agricole mondiale, ducand preturile la alimente la valori record si ingrijorari cu privire la foamete la nivel mondial.