Romania se asteapta la un excedent de cereale anul acesta

Vremea si costurile de productie mai ridicate arata ca recolta de cereale a Romaniei va fi oarecum mai redusa decat productia buna inregistrata anul trecut, dar inca asigura excedent suficient pentru exporturi, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, intr-un interviu acordat Reuters.
Romania a fost printre cei mai mari vanzatori de cereale din Uniunea Europeana si este un exportator activ in Orientul Mijlociu, Egiptul fiind principalul cumparator.
Tara exporta prin portul sau principal Constanta, pe care Ucraina il foloseste ca ruta alternativa de cand Rusia a blocat porturile de la Marea Neagra, in urma cu aproape patru luni, iar Chesnoiu sustine ca se simte presiunea in port.
Romania a recoltat un nivel record de cereale in 2021, inclusiv 11,3 milioane de tone de grau. Culturile sale de cereale sunt in general de doua-trei ori mai mari decat nevoile sale interne.
‘Cu siguranta vom avea o productie stabila anul acesta, pentru mine asta inseamna sa avem un excedent pentru export. Daca 2021 a fost un an agricol aproape perfect, 2022 nu este nicaieri perfect in ceea ce priveste vremea si presiunea asupra costurilor de productie. Evident, productia nu va fi probabil la acelasi nivel, dar va asigura consumul intern si un excedent pentru exporturi’, a afirmat ministrul Agriculturii.
Procesatorii de faina din Asia vor creste probabil achizitiile de grau din Franta si Romania in noul sezon de recoltare, deoarece aprovizionarea de la exportatorul global cheie Ucraina ramane blocata, in urma invaziei Rusiei, au spus traderii.
‘Este important pentru noi sa mentinem un nivel stabil al productiei. In acest mod, nereducand cantitatile de cereale produse in Romania, nu vor fi presiuni suplimentare pe piata’, a declarat Chesnoiu.
Acesta a spus ca spera ca fermierii romani sa foloseasca fondurile UE disponibile in urmatorii 3 – 5 ani pentru a creste capacitatea lor de procesare si a aduce valoare adaugata culturilor lor.
El a precizat, de asemenea, ca potentialii factori de risc care ar putea declansa restrictii la export in acest an sunt inexistenti in acest moment.
‘Daca Ucraina, o tara aflata sub asediu, nu a blocat exporturile, imaginati-va ce tip de conditii ar trebui indeplinite pentru ca Romania sa blocheze propriile sale exporturi de cereale’, a afirmat ministrul Agriculturii.
In conditiile in care Ucraina a trimis prin Romania mai putin de 4% din cele 20 de milioane de tone de cereale pe care trebuie sa le mute, observatorii sustin ca noua campanie de recoltare, care incepe la finalul lunii iulie, va declansa blocaje.
Chesnoiu a apreciat ca presiunea asupra portului Constanta exista chiar si inainte de razboiul din Ucraina, in perioadele de varf ale campaniei de recoltare in Romania, dar acum se simte mai puternic. El a spus ca portul va investi pentru a-si extinde capacitatea.
Prin port au fost expediate anul trecut un nivel record de 25,2 milioane de tone de cereale din Romania si de la vecinii sai fara iesire la mare.
Chesnoiu a declarat ca nu se asteapta ca depozitarea cerealelor sa fie o problema pentru fermierii romani anul acesta, existand o capacitate de 29 milioane de tone, iar nivelul este in crestere.
De asemenea, oficialul roman a afirmat ca Romania ar putea furniza facilitati de depozitare temporara pentru noua recolta de cereale a Ucrainei, daca este nevoie.