Programe de sprijin pentru cultivatorii de struguri de masa si de cartofi

Cultivatorii de struguri de masa vor avea la dispozitie 15 milioane de lei printr-un program adoptat de Guvern, un sprijin important fiind acordat si cultivatorilor de cartofi, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.
‘Am adoptat doua Hotarari de Guvern extrem de importante. Una dintre ele vizeaza sprijinul pe care il acordam cultivatorilor de struguri de masa. Este un program de in valoare de 15 milioane de lei. Cererile de inscriere pot fi depuse pana la data de 15 iulie, iar dovada comercializarii strugurilor si productiei obtinute poate fi facuta pana la data de 29 noiembrie. Incercam in acest fel sa sustinem cat de mult posibil cultivatorii. Este extrem de important sa avem struguri romanesti o perioada cat mai lunga de timp si sa ne asiguram necesarul din productia interna. De asemenea, o alta Hotarare de Guvern extrem de importanta a fost cea care vizeaza sprijinul cultivatorilor de cartofi. De asemenea, aici pot fi depuse cererile de finantare pana in data de 15 iulie. Comercializarea se va face pana la data de 29 noiembrie inclusiv si, evident, ne ramane luna decembrie pentru a efectua toate platile in urma verificarilor efectuate. Aici putem vorbi despre un program care va avea continuitate si din anul 2023, pentru ca am prins in Planul National Strategic o masura dedicata cultivatorilor de cartofi, cu o alocare de 50 de milioane de euro, astfel incat sa se poata construi depozite pentru productia obtinuta in Romania si in perioadele in care apare nevoia de cartof sa putem sa furnizam din productia interna’, a afirmat Chesnoiu.
Conform ministrului, in ceea ce priveste subventia acordata pentru fiecare hectar cultivat de cartof, in valoare de maximum 200 de euro, aceasta suma acopera o parte din cheltuielile pe care le au fermierii.
‘In dezbaterile cu fermierii, pentru ca toate proiectele pe care le elaboram la Ministerul Agriculturii incercam sa le dezbatem si sa le punem la punct impreuna cu fermierii, am convenit ca aceasta este o suma care acopera o parte din cheltuielile pe care ei le au, tinand cont de faptul ca discutam doar de cei care vor realiza o cantitate de minimum 15 tone pe hectar cu obligativitatea comercializarii a minimum 6 tone din productia obtinuta pana la data de 29 noiembrie. Anvelopa financiara a fost calculata de asa natura incat sa ajute fermierii nostri. Evident, daca programul va merge bine si sunt absolut convins ca va merge bine in bugetele pe anii viitor vom adapta si alocarile financiare in functie de nevoia de finantare. Este un plan pe de sustinere a cultivatorilor de cartofi pe o perioada multianuala, astfel incat sa aiba continuitate, sa isi produca efectele, sa crestem suprafata cultivata si, asa cum v-am spus, din Planul National Strategic viitor, sa incepem finantarea investitiilor in depozitare, o zona in care in momentul de fata suntem deficitari si cred eu ca este unul dintre punctele si cauzele la care trebuie sa umblam pentru a schimba situatia cu privire la cultivatorii de cartofi’, a spus oficialul.
Acesta a adaugat ca, pentru a preintampina cresteri ale pretului la cartofi, in perioada urmatoare, e important ca nivelul de productie sa ramana constant.
‘Sunt absolut convins ca vom creste nivelul si vom mentine nivelul de productie constant, astfel incat sa nu avem scaderi de productie care sa conduca la alte scumpiri. De partea cealalta, scumpirea la aceste doua componente (energie si gaze naturale, n.r.) care produc cauze de scumpiri si de crestere a costurilor de productie pe care fermierii le inregistreaza trebuie sa fie usor, usor eliminate. De aceea am prevazut in fondul de modernizare ca o parte din acea suma alocata sa mearga catre fermierii romani, astfel incat sa faca investitii in producerea de energie regenerabila. Si iata o parte din acesti factori de cost sa incercam sa eliminam. Cartoful este in general depozitat, costurile de depozitare sunt destul de mari cu energia electrica, cu gazul natural si atunci e nevoie de de aceasta interventie. Sigur ca acest program isi va produce efectele si in timp vom vedea ca perioada in care noi practic importam cartofi intre ianuarie si mai va fi mult diminuata cantitatea importata ca urmare a implementarii masurii de construire a depozitelor pentru cartofi’, a mentionat Adrian Chesnoiu.
In viziunea acestuia, Romania isi obtine productia necesara de cartofi in lunile septembrie – octombrie,’dar lipsa spatiilor de depozitare face ca in perioada ianuarie-mai sa recurgem la importuri’.
Intrebat ce parere are despre rambursarea cuantumului accizei la motorina in agricultura, Chesnoiu a punctat faptul ca ‘in momentul de fata aplicam o schema de ajutor de stat care priveste rambursarea cuantumului accizei la combustibil de 1,63 de bani pe litrul de motorina utilizata in agricultura’.
‘Avem un buget alocat de 309 milioane de lei pe anul 2022. Deja am rambursat trimestrul I pentru motorina, am rambursat si trimestrul III, trimestru IV din anul 2021 si practic in felul acesta incercam sa sustinem cat mai mult posibil fermierii. Avem peste 500 de milioane de euro in bugetul pe anul 2022 bugetul national alocat, programele de sprijin ale fermierilor. De partea cealalta, avem acces la fonduri europene si am reluat bunul obicei pe care-l aveam de a le plati la timp banii fermierilor. Toate aceste programe vin sa-i sprijine, nu mai devreme de cateva saptamani am incheiat acele granturi si microgranturi pe care le-am redirectionat din alte surse catre fermieri si industria alimentara, astfel incat sa ii sustinem pe cat mai multi. Evident, nevoia de finantare este una foarte mare. Venim cu programe permanente de sustinere ale fermierilor. Am aprobat la Comisia Europeana si Rural Invest un program de sustinere si acordarea granturilor si garantiilor pentru creditare. Vom continua cu programe pe cadrul temporar de sprijin pentru combaterea efectelor din Ucraina si in felul acesta cred eu ca fermierii romani, pot considera ca Guvernul Romaniei este un punct de sprijin pentru ei’, a subliniat Chesnoiu.