Import/Export

Occidentalii vor sa construiasca silozuri pentru a ajuta Ucraina sa exporte cerealele

Presedintele american, Joe Biden, a dezvaluit un plan occidental de a construi silozuri la frontierele Ucrainei cu scopul de a facilita exportul de cereale impiedicat de o blocada rusa a porturilor de la Marea Neagra care a provocat o criza globala, noteaza AFP.

Joe Biden l-a acuzat pe omologul sau rus, Vladimir Putin, a carui armata a invadat Ucraina la sfarsitul lunii februarie, pentru preturile ridicate la alimente in SUA si a avertizat ca acest plan de a instala noi infrastructuri “ia timp”.

“Lucrez in stransa cooperare cu partenerii nostri europeni pentru a pune pe piata 20 de milioane de tone de cereale blocate in Ucraina cu scopul de a contribui la scaderea preturilor la bunurile alimentare”, a afirmat presedintele democrat intr-un discurs la Philadelphia.

“Ceea ce a facut razboiul lui Putin a fost nu numai sa incerce sa distruga cultura ucrainenilor, sa ¬†decimeze oamenii, sa comita nenumarate crime de razboi, dar a si impiedicat cerealele sa iasa, mii de tone de cereale care sunt blocate”, a spus Joe Biden.

Liderul de la Casa Alba a adaugat ca exporturile terestre alternative sunt complicate de faptul ca trenurile ucrainene folosesc un ecartament diferit de cel al retelelor feroviare din tarile vecine.

Pentru a ajuta la eliminarea blocajului, “vom construi silozuri, silozuri temporare, la frontierele Ucrainei, inclusiv in Polonia, astfel incat sa putem transfera (cerealele) din aceste vagoane in silozurile in cauza, in vagoane din Europa, sa le putem transporta spre ocean si in intreaga lume”, a spus el.