Ucraina cere extinderea capacitatii portului Constanta pentru a-si exporta cerealele

Ucraina a cerut suplimentarea capacitatii portului roman Constanta pentru a-si exporta cerealele si de asemenea sprijin din partea statelor UE pentru ca acestea sa depoziteze pe teritoriile lor cereale ucrainene pe care Kievul nu le poate exporta prin Marea Neagra din cauza blocadei ruse, a declarat un oficial ucrainean citat de agentia EFE.
”Solicitam sa fie luata in considerare folosirea capacitatilor logistice romanesti, inclusiv capacitatile tehnice ale portului Constanta, pentru exportul produselor agricole ucrainene, inclusiv cereale, prin crearea de capacitate disponibila in porturile romanesti”, a afirmat viceministrul ucrainean al Politicii Agrare si Alimentatiei, Markian Dmitrasevici, intr-o interventie in Comisia pentru agricultura a Parlamentului European.
Oficialul ucrainean a semnalat ca statele europene vor incepe recolta intr-o luna, iar portul Constanta ”va coopera in principal cu companiile europene”.
Prin urmare, a explicat Dmitrasevici, capacitatea acestui port va fi acoperita de exporturile europene, situatie care ”va complica si mai mult” exporturile de produse agricole ucrainene.
Un oficial guvernamental a estimat ca recolta de cereale a Ucrainei ar putea scadea in acest an pana la aproximativ 48,5 milioane de tone, de la 86 de milioane de tone anul trecut, ca urmare a invaziei rusesti, transmite Reuters.
Adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, Taras Vysotskyi, a precizat ca suprafata totala insamantata a scazut cu 25%, astfel ca surplusul de cereale exportabil in anul agricol 2022/2023 ar putea fi unul de 30 de milioane de tone, ceea ce inseamna o diminuare semnificativa a veniturilor pentru Ucraina. Tot potrivit lui Taras Vysotskyi, recolta de cereale din acest an ar putea fi una cuprinsa intre 17 si 20 de milioane de tone.
In mod normal, Ucraina este un mare cultivator mondial de cereale si oleaginoase, insa exporturile sale au scazut semnificativ dupa data de 24 februarie, cand a inceput invazia rusa. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagra, autoritatile de la Kiev incearca sa creasca exporturile de produse agricole pe cale rutiera, feroviara si fluviala.
Scaderea productiei si exporturilor ucrainene de cereale si oleaginoase a declansat temeri referitoare la o criza alimentara mondiala, iar razboiul din Ucraina, precum si sanctiunile occidentale impuse Rusiei, au dus la cresterea exploziva a preturilor la cereale, ulei de gatit, ingrasaminte si energie.
Eforturile Turciei pentru a obtine trecerea in siguranta a cerealelor blocate in porturile ucrainene de la Marea Neagra nu au dus pana acum la niciun rezultat. Oficialii de la Kiev sustin ca Moscova impune conditii imposibile, iar la randul sau Kremlinul sustine ca livrarile de cereale din Ucraina depind de ridicarea sanctiunilor impuse Rusiei, mai scrie Reuters.