Import/Export

Peste 600.000 tone de cereale din Ucraina trec prin portul Constanta

Ucraina a trimis aproximativ 601.000 tone de cereale catre portul romanesc Constanta de la Marea Neagra, de la invadarea tarii de catre Rusia, in 24 februarie, si inca 120.294 tone sunt pe traseu, au anuntat autoritatile portuare, transmite Reuters.

Cerealele trimise cu barjele, cu trenul si camioanele catre portul romanesc reprezinta aproximativ 3% din cantitatea de 20 de milioane de tone pe care Ucraina trebuie sa o mute inainte de noua recolta, care va fi adunata la finalul lunii iulie, pentru a evita blocarea si a preveni o criza alimentara mondiala.

In conditiile in care porturile ucrainene sunt blocate de la inceputul razboiului, al patrulea mare exportator global de cereale a fost fortat sa sa exporte in Romania pe calea ferata pe la granita sa de vest sau prin micile sale porturi de la Dunare.

ONU intentioneaza sa infiinteze un coridor maritim pentru ca Ucraina sa-si livreze cerealele prin propriile sale porturi, cu ajutorul Turciei, dar exista dificultati majore in finalizarea acestui acord.

In Constanta, peste 262.000 tone de cereale ucrainene au fost deja incarcate la bordul a 15 nave, au precizat autoritatile portuare pentru Reuters, si inca peste 339.000 tone sunt in silozuri iar 120.294 tone ar urma sa soseasca, in special cu barjele din porturile ucrainene de la Dunare, Reni si Izmail.

Anul trecut, prin portul Constanta a fost transportat un nivel record – 25,2 milioane de tone de cereale – din Romania si tarile vecine fara iesire la mare.

Luna trecuta, Viorel Panait, presedintele operatorului portuar Comvex, a estimat ca operatorii din portul Constanta, gratie unor noi investitii promise in infrastructura, ar putea gestiona o cantitate cu 20% mai mare fata de volumele de anul trecut, adica un plus de aproximativ cinci milioane de tone. Viorel Panait a mai spus ca sprijinul Guvernului sau al UE ar putea ajuta operatorii sa investeasca in echipamente costisitoare de care este nevoie pentru a putea intermedia cerealele din Ucraina, precum macarale, echipamente de incarcare si descarcare a trenurilor si utilaje pentru materiile prime pe care portul Constanta nu le intermediaza de obicei.

Comvex, care a gestionat pana acum cea mai mare parte din cerealele ucrainene, opereaza cel mai rapid terminal de incarcare a cerealelor din Europa, capabil sa proceseze pana la 70.000 de tone de cereale pe zi.