Tehnologie

Sclerotinia Protector – o tehnologie unica pentru cultura de rapita

Corteva Agriscience pune accent pe inovatie si cercetare pentru a-si extinde gama de produse pe piata semintelor, oferind astfel acces fermierilor la o genetica avansata care permite cresterea randamentului si calitatii recoltelor, maximizand astfel potentialul productiv al fermelor agricole.

Dupa mai bine de 10 ani de cercetare in sere si laboratoare, realizand mai mult de 100 de testari in intreaga Europa, cercetatorii de la Corteva aduc in camp o combinatie de hibrizi cu cel mai bun randament de productivitate si in plus, toleranta impotriva Sclerotinia, in acelasi produs, in acelasi sac de seminte.

Sclerotinia Protector este o tehnologie unica aplicata culturii de rapita. In plus, aceasta noua genetica este adaptata pe scara larga si furnizeaza rezultate excelente in diferite regiuni si areale, de-a lungul anilor. Programul este axat pe imbunatatirea potentialului genetic de productivitate, prin livrarea de gene defensive puternice si imbunatatirea calitatii recoltei.

Programul de cercetare pentru rapita de toamna este parte a programului global de cercetare si este dezvoltat prin folosirea markerilor moleculari si expertiza transferului trasaturilor si tehnologiilor in germoplasma europeana de elita.

Corteva Agriscience a lansat in sezonul de semanat 2021, hibridul PT303 Sclerotinia Protector (SP), acesta contine o trasatura unica intre hibrizii de rapita de toamna. Aceasta caracteristica a fost obtinuta ca urmare a multor ani de ameliorare specifica si testari in Europa. Am vrut astfel sa ne asiguram ca vom oferi fermierilor nostri o protectie consistenta si stabila, folosind germoplasma noastra de elita pentru performante de productie mai ridicate si mai sigure.

Beneficiul imediat si vizibil pentru fermierii care cultiva hibrizi de rapita Sclerotinia Protector, este scaderea incidentei bolii in camp corelat cu impactul pozitiv asupra productiei in momentul in care comparam hibridul Sclerotinia Protector (SP) cu un hibrid sensibil, in aceeasi situatie.

Primul candidat, hibridul PT303 este exemplul perfect al acestei linii noi de produse, care ofera siguranta prin cel mai bun pachet de trasaturi si un potential productiv ridicat, confirmat de rezultatele inregistrate. Pana in prezent, niciun hibrid de rapita nu a prezentat rezistenta la Sclerotinia.

Astfel, singura solutie a cultivatorilor de a controla boala, a fost aplicarea in mod sistematic de fungicide la caderea primelor petale, pentru a preveni contaminarile foliare. Lansarea primului hibrid tolerant permite regandirea strategiei de protectie impotriva Sclerotiniei. Cu hibridul PT303, devine posibila rationalizarea protectiei fungice impotriva patogenului.

Astfel, fermierul poate sa adapteze strategia de aplicare a fungicidelor in functie de factorii agronomici specifici terenurilor sale si contextului meteorologic la momentul infloririi culturii de rapita.

In 2022, continuam cercetarile cu scopul de a completa baza noastra de date si de a ne imbunatati cunostintele legate de optimizarea programelor de utilizare a fungicidelor pe hibrizii toleranti din portofoliul Corteva.

Acesta este obiectivul nostru in ceea ce priveste ameliorarea, iar Sclerotinia Protector este parte a angajamentului nostru pentru o inovatie continua si o agricultura mai sustenabila.

Si cel mai important aspect il reprezinta angajamentul Corteva de a raspunde solicitarilor consumatorilor de produse si practici ecologice si de a raspunde cerintelor fermierilor de produse noi care sa le asigure venituri stabile. Acesta este obiectivul nostru in ceea ce priveste ameliorarea, iar Sclerotinia Protector este parte a angajamentului nostru pentru o inovatie continua si o agricultura mai sustenabila.

Link filme Sclerotinia Protector:

https://www.youtube.com/watch?v=JCzZTeTbdM0

https://www.youtube.com/watch?v=14har4w4hPo

Articol realizat de Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Seeds Corteva Agriscience Romania & Moldova