Legume

Pericol de aparitie a manei la culturile de cartofi

Producatorii de cartofi din Harghita sunt indemnati de specialisti sa efectueze tratamente de prevenire a manei, intrucat se intrunesc toate conditiile climatice de temperatura si umiditate, favorabile aparitiei bolii.

Directorul Directiei pentru Agricultura Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat ca a fost emis un buletin de avertizare de catre Oficiul Fitosanitar Harghita, in care se recomanda efectuarea tratamentelor preventive, pentru a preveni infectarea.

Potrivit sursei citate, aparitia manei este favorizata de umiditate crescuta si temperaturi cuprinse intre 15 si 18 grade, conditii care sunt indeplinite in Harghita.

Romfeld Zsolt a subliniat ca, din experienta sa, mana cartofului isi va face simtita prezenta imediat dupa prima ploaie, motiv pentru care recomanda efectuarea de tratamente specifice.

‘Acum, toata atentia este pe prevenirea aparitiei manei. Producatorii sa foloseasca mai mult substante de contact, mai ieftine, care apara planta de infectie’, a spus seful Directiei pentru Agricultura.

Cartoful este cultura de baza in Harghita, fiind prezenta pe aproximativ 7.000 de hectare.