Agricultura

Romania, locul cinci in Europa la suprafata viticola

Directorul general adjunct al Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV), Tony Giminadis, a afirmat ca Romania ocupa locul cinci in Europa, din punct de vedere al suprafetei de culturi viticole, estimata la 180.000 de hectare.

‘Romania viticola este a cincea tara ca suprafata viticola din Europa, avem undeva la 180.000 de ha de vita de vie. Undeva ca si recolta de vinuri tot locul 5-6, suntem locul 12-13 in lume, deci Romania viticola este un nume in lume’, a declarat reprezentantul ONVPV vineri, la Medias, cu ocazia lansarii volumului ‘Reconstructia vechii metropole de vin a Transilvaniei’.

Tony Giminadis considera ca Mediasul se afla ‘in mijlocul unei regiuni viticole deosebit de bogate’.

‘Sunteti in mijlocul unei regiuni viticole deosebit de bogata. Dumneavoastra aici, in aceasta zona, in jurul Mediasului, avand aceste documente care sunt de o valoare inestimabila, eu pot sa va spun ca daca vrei sa intri pe piata vinului, in primul rand trebuie sa-ti creezi legenda. Ca daca n-ai legenda, vie poti sa-ti faci, si poti sa ai si vin bun, dar daca n-ai o legenda in spate, si-am sa va dau exemplul tuturor care sunt in piata acuma, fiecare are o legenda, fiecare si-a creat o legenda. Dumneavoastra aveti legenda si nu aveti vinul. Aveti poza cu reclama de pe Calea Victoriei de la 1930. Sunt pozele cu vinuri de Tarnava Ambrosi pe Calea Victoriei! Pai nu are nimeni asa ceva! Eu ma refer aici la investitori. Lucru cel mai important dumneavoastra il aveti prefigurat, ma refer la posibilitatea de a penetra o piata. Pai nu are nimeni asa ceva si ma refer la piata din Europa de Vest. Aveti 700 de ha de vita de vie la ADS!’, a aratat Giminadis.

Directorul general al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), George Sava, a anuntat ca institutia pe care o conduce are disponibile aproape 700 de hectare de foste vii in zona municipiului Medias.

‘De ce ADS-ul astazi aici? Pentru ca Agentia Domeniilor Statului, cea care se ocupa de inca vreo 320.000 ha la nivel national din evidentele pe care le avem la acest moment, are si in zona Sibiului inca disponibile aproape 700 de ha de foste vii care nu sunt intr-o stare deosebita, dar sunt foste terenuri pe care via si-a scris istoria! Si pe aceasta cale si pe altele pe care le va gasi domnule presedinte (n.r. presedinte al Camerei de Comert Sibiu, Octavian Isaila, autorul cartii ‘Reconstructia vechii metropole de vin a Transilvaniei’), vom veni si vom promova aceste terenuri, ca suntem la Miercurea Sibiului, ca suntem la Biertan, la Hoghilag, toate le vom promova si vom incerca pe deplin cu totii sa le dam spre folosinta, sa le dam in concesiune, in asa fel incat sa rodeasca! Sa stiti, stimate doamne si domni, ca aceste terenuri si-au dovedit capacitatea de a da nastere unor vinuri deosebite!’, a spus directorul general al ADS, George Sava.

Autorul cartii ‘Reconstructia vechii metropole de vin a Transilvaniei’ si presedintele interimar al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Sibiu, Octavian Isaila, a precizat ca isi doreste refacerea Weinland-ului, adica a Tarii Vinului din zona Mediasului, prin atragerea de investitori care sa replanteze viile.

Volumul lansat la Medias reprezinta ‘o prima colectie de documente, mare parte aflate in original in arhiva personala a autorului Octavian Isaila, rezultat a 16 ani de documentare referitoare la istoria de vin a orasului Medias, care sa fie un prim instrument de lucru al oricui doreste sa afle sau sa cerceteze detalii ale istoriei viticole de peste 800 de ani a orasului aflat in mijlocul zonei numita din vechime Tara Vinului (Weinland)’. Volumul a fost lansat in trei limbi – romana, engleza, germana’.