Food

Ministru italian: Razboiul mondial al painii a inceput deja

Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat sambata ca ‘razboiul mondial al painii a inceput deja’ din cauza blocarii cerealelor in Ucraina, care impiedica accesul la grane a numeroase tari vulnerabile, iar aceasta situatie implica ‘riscul ca noi conflicte sa izbucneasca in Africa’, transmite EFE.

‘Razboiul mondial al painii este deja in desfasurare si trebuie sa-l oprim. Riscam (sa ne confruntam cu) instabilitatea politica in Africa, cu proliferarea organizatiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntam’, a avertizat Di Maio.

EFE aminteste ca, inainte de invazia rusa, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale si fertilizatori pentru agricultura, iar marfurile sale erau fundamentale pentru securitatea alimentara in regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii.

Presedintele rus Vladimir Putin ‘trebuie sa ajunga la un acord de pace cat mai repede cu putinta, care sa includa si un acord privind granele, dar si un acord privind incetarea focului care sa permita evacuarea femeilor, a civililor si a copiilor aflati sub bombele ruse in estul Ucrainei de 100 de zile’, a adaugat el.

‘Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate in porturile ucrainene de navele de razboi ruse’, a subliniat Di Maio, care a explicat ca ‘ceea ce facem este sa actionam pentru ca Rusia sa deblocheze exporturile de grau din porturile ucrainene, pentru ca riscam chiar acum sa izbucneasca noi razboaie in Africa’.

Di Maio a amintit ca a avut loc o prima sesiune de dialog cu tarile mediteraneene pe tema securitatii alimentare, ‘toti partenerii actionam concertat cu Germania, Turcia, Franta si multe alte tari pentru a realiza obiectivul de a debloca toate cantitatile de grau care trebuie sa iasa din Ucraina’.

Italia s-a oferit in urma cu cateva zile sa demineze porturile Ucrainei si sa creeze ‘coridoare maritime’ pentru transportul graului, iar premierul Mario Draghi l-a sunat pe Putin ca sa-i ceara deblocarea exporturilor de grau dinspre Ucraina si din porturile de la Marea Neagra si Marea Azov, cum este cazul portului Mariupol, invadate de trupele ruse. Putin i-a raspuns ca, daca Occidentul ridica sanctiunile impuse Rusiei, tara sa va putea exporta cereale.

Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), cu sediul la Roma, a avertizat cu privire la repercusiunile pe care le are asupra securitatii alimentare razboiul dintre Ucraina si Rusia, ambele tari, mari exportatoare de cereale.