Bauturi

Alira Grand Vins deschide crama Aliman, cu o investitie de peste 5 milioane de euro

Compania romaneasca Alira Grand Vins anunta deschiderea cramei Aliman, in judetul Constanta, o investitie de peste 5 milioane de euro, utilata cu o linie de procesare de ultima generatie si surse regenerabile de energie.

Potrivit unui comunicat al companiei, crama Aliman a luat nastere in iulie 2019 si a fost finalizata in acest an. Valoarea totala a investitiei se ridica la 5,23 milioane euro, din care finantarea publica este de 2,5 milioane euro, obtinuta de la Agentia Pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

‘Vom continua investitiile in echipa si marketing, astfel incat dotarea de top a cramei sa se regaseasca in calitatea vinurile exceptionale pe care publicul le asteapta de la noi. Suntem o crama-boutique de referinta, iar acest lucru trebuie transmis cunoscatorilor de vin din Romania, dar si din afara tarii. Este o zi foarte importanta pentru noi, rasplatim generozitatea terroir-ului Dobrogei cu o crama ultra-moderna’, a declarat Patrik Simek, fondatorul companiei Alira Grand Vins.

La Aliman, sunt imbinate tehnologiile moderne cu procedeele traditionale, precum culesul manual si selectionarea atenta a strugurilor. In acelasi timp crama este dotata cu o linie de receptie a strugurilor atat manuala, cat si automatizata, iar capacitatea de procesare si stocare este de aproximativ 1,2 milioane de litri. Crama, care se intinde peste 80 de hectare, este utilata cu o linie de procesare de ultima generatie, direct de la liderii din industria de profil din Italia, Franta, Bulgaria si Romania.

Proiectul Aliman a mizat pe utilizarea energiei regenerabile care sa sustina cat mai mult din procesele necesare vinificarii. Drept urmare, o parte importanta din consumul de energie al cramei este asigurata din energie verde, prin panouri fotovoltaice, cu o putere instalata de 104 kW, montate direct pe acoperis.

Mai mult, climatizarea cramei Aliman este furnizata printr-un sistem de energie regenerabila format intr-un camp geotermal cu 30 de foraje la 100 de metri adancime, prevazut cu pompa de caldura sol-apa care asigura o eficienta ridicata. Crama are o sursa de apa independenta, prevazuta cu un sistem de asigurare a calitatii apei si un bazin de epurare, completata de un laborator de analize propriu, echipat conform celor mai inalte standarde europene.

Dincolo de performantele cramei, Aliman inseamna peste 20 de locuri noi de munca si atrage deja 100 de lucratori sezonieri in acest proiect cu finantare europeana. Aici se cultiva soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon.

De asemenea, crama Aliman ofera si posibilitatea organizarii tururilor de crama si a degustarilor pentru grupuri de pana la 50 de persoane.

Compania Alira Grand Vins a fost infiintata in 2016 de unicul actionar, Patrik Simek, un investitor privat cu experienta juridica si un bun cunoscator de vinuri, pasionat de soiurile romanesti.