44% din ambalajele de bauturi colectate in gospodariile romanilor sunt din plastic

Aproape jumatate din ambalajele de bauturi colectate separat in gospodariile romanilor, din mediul urban, sunt din plastic, arata o statistica realizata de o companie de salubritate, dupa centralizarea datelor inregistrate pe parcursul a noua luni, de trei aparate inteligente de reciclare a recipientelor din plastic, aluminiu si sticla.
Conform rezultatelor furnizate de automatele de colectare, dintr-un total de 2.737.362 de unitati contorizate, 44% sunt recipiente de tip PET (1.036.420), 34% doze din metal (806.259) si 22% sticla (530.683).
“Cea mai recenta statistica in privinta ambalajelor colectate prin intermediul a trei automate de colectare a recipientelor pentru bauturi, din plastic, sticla si metal, in perioada 6 septembrie 2021 – 31 mai 2022, pastreaza acelasi trend reliefat dupa prima saptamana de exploatare, dovada ca obiceiurile de consum ale populatiei nu s-au schimbat. Astfel, clasamentul reciclabilelor, functie de materialul din care sunt realizate este condus de ambalajele din plastic, urmate de cele din metal si de cele din sticla. Daca in privinta ponderii nu au existat modificari, la capitolul cantitati colectate trendul a fost, insa in continua crestere ajungand, in prezent, la o cifra medie totala de 15.000 de ambalaje, zilnic”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care s-a ocupat pe toata perioada exploatarii celor trei aparate, de colectarea, transportul si predarea ambalajelor catre reciclatori.
Din punct de vedere cantitativ ponderea este diferita, cele mai multe kilograme fiind trecute in contul sticlei, care are o greutate medie de 275 de grame/ bucata si care a totalizat 146.000 de kilograme. Tinand cont de faptul ca un PET cantareste in medie 30 de grame, cantitatea colectata din acest material este de 31.000 de kilograme, precizeaza sursa citata. De asemenea, o doza din aluminiu este cotata la doar 13 grame in medie, astfel ca deseurile de acest fel colectate de automatele de reciclare insumeaza aproape 10.500 de kilograme.
“Avand in vedere toate aceste date si faptul ca prin fiecare tona de plastic reciclat (in cazul de fata s-au reciclat 31 de tone) se evita eliberarea in atmosfera a 2.300 kg CO2, prin fiecare tona de metal reciclat (in cazul de fata s-au reciclat circa 10,5 tone) se evita eliberarea in atmosfera a 1.750 kg CO2 si prin fiecare tona de sticla reciclata (in cazul de fata s-au reciclat 146 de tone) se evita eliberarea in atmosfera a 529 kg CO2, putem spune ca eficienta acestor sisteme, pentru mediul inconjurator, este cu adevarat impresionanta, iar folosirea lor pe scara larga, o data cu introducerea sistemului garantie-returnare, va depasi, probabil, toate asteptarile. In prezent, pentru pentru recompensarea populatiei care a reciclat prin intermediul aparatelor s-au oferit calatorii gratuite cu mijloacele de transport in comun, insa, din toamna sistemul va fi diferit”, considera Bogdan Constantinescu.
Sistemele automate de colectare a ambalajelor reciclabile au fost instalate in municipiul Brasov, in cadrul Forumului Oraselor Verzi, intr-un proiect derulat de municipalitate impreuna cu partenerii privati Envipco si Brai-Cata si vor functiona in continuare, in intervalul 8.00-18.00, pana in luna octombrie a acestui an.
In fiecare an, pe data de 5 iunie, este marcata Ziua Mondiala a Mediului, zi care are la baza o tema recomandata de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Pentru 2022, tema centrala are ca mesaj “Avem un singur pamant”.