Legislatie

Sistemul Garantie-Returnare, cel mai mare proiect logistic din ultimii 30 de ani

Sistemul Garantie-Returnare (SGR) este foarte aproape si va fi cu adevarat cel mai mare proiect logistic realizat in Romania, in ultimii 30 de ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos.

Oficialul a vizitat prima fabrica din Romania care produce sisteme de colectare a ambalajelor de bauturi, inaugurata in luna mai a acestui an – Reverse Vending Machines (RVM) – echipamente inteligente de colectare selectiva pentru ambalaje de bauturi de unica folosinta din plastic, sticla sau aluminiu.

“Infiintarea si operationalizarea Sistemului garantie-returnare in Romania este foarte aproape si e important sa stim ca avem capacitatea sa sustinem acest efort urias, pentru ca SGR va fi cu adevarat cel mai mare proiect logistic realizat in Romania, in ultimii 30 de ani. Asadar, nu putem decat sa ne bucuram atunci cand companii cu experienta aleg sa investeasca in Romania si sa facem tot ce tine de noi sa sprijinim genul acesta de investitii”, a spus Tanczos.

Conform ministerului de resort, investitia totala in constructia fabricii depaseste doua milioane de euro pentru o suprafata de productie de 2.870 mp.

“Aceasta constituie o premiera la nivel national, Envipco fiind pionier pe piata in domeniul productiei de echipamente inteligente de colectare. Unitatea de productie din Sebes are o capacitate de productie, prevazuta pentru anul 2022, de peste 6.000 de RVM-uri si de peste 15.000 de unitati, pentru anul 2023. Aceste aparate incurajeaza oamenii sa arunce sticlele de plastic si dozele de bauturi nedorite intr-un mod responsabil, introducandu-le in aceste automate”, a mentionat MMAP, pe pagina oficiala de Facebook.

Recent, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Robert Szep, declara ca implementarea Sistemului de Garantie-Returnare pentru ambalaje nereutilizabile (SGR) se afla, momentan, in procesul de finalizare a cooptarii statului roman in actionariatul companiei care va administra acest sistem.

Guvernul Romaniei a adoptat, in data de 4 octombrie 2021, Hotararea de Guvern care reglementeaza Sistemul Garantie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), prin care se plateste o garantie de 50 de bani pentru orice ambalaj de bautura achizitionata.

Prevederile HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 litri si 3 litri, inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piata nationala bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de baut de orice fel, vinuri si spirtoase.

Conform documentului, intreaga infrastructura de preluare a deseurilor din magazine va fi organizata printr-un operator unic de sistem, la fel ca in statele in care sistemul functioneaza deja. Acest operator va fi o entitate non-profit in care se vor gasi producatori sau reprezentanti ai acestora, comercianti, dar si statul roman, reprezentat de autoritatea centrala pentru protectia mediului cu o pondere de 20%.De asemenea, actul normativ prevede ca, dupa selectarea operatorului national de sistem, intreaga infrastructura sa fie finalizata in luna octombrie a anului viitor.