Agricultura

Chesnoiu: Agricultura Romaniei nu are niciun eurocent in PNRR

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat ca agricultura Romaniei nu are niciun eurocent in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si ca toata lumea trebuie sa constientizeze necesitatea de a fi modificat in acest sens.

“Sper ca in al 12-lea ceas sa se trezeasca toata lumea si sa constientizeze ca trebuie sa modificam Planul National de Redresare si Rezilienta in care agricultura Romaniei nu are niciun eurocent. Avem zero euro in PNRR, trebuie sa il modificam, sa ducem banii catre irigatii, catre desecare, catre depozite de alimente”, a spus ministrul Chesnoiu, la finalul unei vizite efectuata in comuna Rafov.

El a subliniat necesitatea investitiilor in sisteme de irigatii, sisteme antigrindina si de stimulare a precipitatiilor.

“La inceputul anului aveam in lucru 29 de sisteme noi de irigatii, patru deja le-am inaugurat si le-am receptionat, ele functioneaza, anul acesta vom mai repeptiona inca 20 si lucram la documentatii astfel incat sa marim cat mai mult suprafata irigata din Romania. De cealalta parte, avem programul pentru stimularea precipitatiilor si combaterea grindinei, unde in anul 2022 vom pune in functiune 25 de noi grupuri de combatere a grindinei. (…) Trebuie sa investim in stimularea precipitatiilor, suntem deja in al treilea an de testare a tehnologiei cu insamantarea norilor prin avioane specializate si, daca avem fondurile necesare, le vom cumpara”, a adaugat Adrian Chesnoiu.

In ceea ce priveste risipa alimentara, ministrul Agriculturii a reiterat faptul ca, anual, in Romania se arunca aproximativ 2 miliarde de kilograme de alimente si a pledat din nou pentru educarea consumatorilor.

“Aceste alimente, cele care mai indeplinesc conditiile sanitar-veterinare si conditiile de consum, pot fi donate, pe de o parte, ONG-urilor, cantinelor, bisericii si pot fi consumate de cei care cu adevarat au nevoie. Am gasit in Ministerul Agriculturii un videoclip de informare realizat de colegii din Ministerul Agriculturii in 2020 si l-am preluat pentru a fi difuzat in continuare pentru ca eu cred ca suntem din acea generatie in care trebuie sa eliminam mitul mesterului Manole. Ce s-a facut bine inainte trebuie sa continuam si ceea ce avem de facut mai departe, sa punem umarul sa ducem mai inainte. Cred in educarea consumatorilor, mai ales in aceasta perioada in care vedem ca aceste costuri la alimente au crescut (…), trebuie sa fim mult mai atenti atunci cand cumparam si sa luam strictul necesar gandindu-ne ca altii au nevoie de acele alimente. Daca se diminueaza risipa alimentara, atunci creste volumul de alimente existent pe piata si preturile automat scad”, a mai argumentat ministrul Adrian Chesnoiu.