Import/Export

Rusia estimeaza ca ar putea exporta 50 milioane tone de cereale

Rusia a anuntat vineri ca are ca obiectiv exportarea a 50 milioane tone de cereale in urmatorul sezon, in crestere semnificativa fata de actualul sezon, pe fondul riscului unei crize alimentare, in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia, transmite AFP.

Exporturile rusesti de cereale sunt in prezent blocate de sanctiunile care vizeaza lantul de aprovizionare si sectorul financiar, in timp ce in Ucraina declinul exporturilor a fost provocat de problemele logistice, dupa ce Rusia a invadat Ucraina in 24 februarie si a blocat accesul la porturile ucrainene la Marea Neagra, principalele rute pentru exporturile de cereale ale Kievului.

‘In acest sezon (2021-2022) am exportat 35 milioane tone de cereale, inclusiv 28,5 milioane tone de grau, si pana la finalul anului agricol (30 iunie) avem ca obiectiv exportarea a 37 milioane tone de cereale’, a anuntat ministrul Agriculturii, Dmitri Patrusev, la un forum al exportatorilor din sectorul agricol.

‘Si in viitorul sezon (incepand cu 1 iulie 2022), estimam potentialul nostru de export la 50 milioane tone’, a adaugat oficialul rus.

Autoritatile de la Moscova previzioneaza ca recolta din 2022 se va situa la 130 milioane tone, comparativ cu 121,4 milioane tone anul trecut.

Rusia si Ucraina erau responsabile pentru aproape o treime din livrarile globale de grau, iar lipsa exporturilor din Ucraina contribuie la cresterea crizei alimentare pe plan mondial.

Inainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta lunar pana la sase milioane tone de cereale. Razboiul a generat volatilitate pe pietele financiare internationale, ducand la cresterea preturilor la materiilor prime si afectand logistica.