MADR

Ministerul Agriculturii cumpara fabrica de la Ludus pentru a produce zahar, in parteneriat cu fermierii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut o noua intalnire cu managementul companiei Tereos Romania, pentru a prezenta echipa de negociere constituita si pentru a stabili calendarul privind preluarea fabricii de zahar de la Ludus din judetul Mures.

“Va transmit angajamentul ferm al statului roman de a duce la bun sfarsit acest proces. Este nevoie sa inventariem bunurile, activele, sa demaram auditurile necesare precum si elaborarea documentelor aferente, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare. Cumparam fabrica pentru a produce zahar, in parteneriat cu fermierii. Ne dorim sa reluam cat mai repede ciclul de productie si activitatea in fabrica, mai ales in contextul international al pietei zaharului”, a declarat ministrul Agriculturii.

La randul sau, Francois Queva, CEO Tereos Romania, a infirmat toate zvonurile vehiculate in spatiul public legate de inchiderea fabricii, mentionand ca angajamentul luat in fata ministrului, inca din luna aprilie, privind disponibilitatea vanzarii acestei unitati de productie catre statul roman a ramas neschimbat. De asemenea, reprezentantul companiei franceze a subliniat ca nicio componenta a fabricii nu a fost dezmembrata, dezafectata sau vanduta.

Potrivit sursei citate, echipa de negociere formata din reprezentanti ai MADR va transmite o adresa catre managementul Tereos Romania, prin care va solicita documente juridice si financiare, precum si alte aspecte legate de functionalitatea fabricii de la Ludus, cu scopul de a face pasi concreti in acest demers.

La inceputul saptamanii viitoare, echipa de negociere se va deplasa la Ludus pentru a evalua la fata locului situatia existenta, urmand ca dupa aceasta etapa sa fie implicati in acest proces specialisti si experti ai a ltor institutii ale statului, astfel incat preluarea fabricii de zahar sa fie realizata in cele mai bune conditii.

Potrivit MADR, ambele parti au agreat un calendar al preluarii investitiei, tinand cont si de necesitatea salvarii locurilor de munca pentru personalul angajat in fabrica de zahar de la Ludus.

Pana in anul 2021, zaharul obtinut din sfecla de zahar cultivata in Romania a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahar/an.