Asociatii

Efectele secetei severe se vor resimti in majoritatea judetelor din tara la culturile de primavara

Efectele secetei pedologice severe ar putea sa se resimta in majoritatea judetelor din tara la culturile de primavara, a afirmat Claudiu Soare, director adjunct executiv al Uniunii de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), intr-o scrisoare deschisa adresata fermierilor.

‘Din pacate culturile agricole semanate in toamna anului 2021 sunt afectate in diferite grade de seceta crunta pe o suprafata foarte mare a Romaniei. Din cauza lipsei de precipitatii, culturile de toamna au imbatranit prematur si au ajuns la maturitate mult mai devreme sau chiar s-au uscat in unele zone calamitate. Sunt foarte multe zone unde recoltarea culturilor nu va fi rentabila, prin urmare vor fi introduse pe tarlale animale pentru pascut sau plantele vor fi tocate pentru zootehnie sau incorporare in sol. In acest sens facem un apel la toti fermierii sa analizeze toate culturile infiintate in toamna si, daca sunt calamitate intr-o proportie mai mare de 30%, sa completeze si sa depuna in regim de urgenta la Primarie instiintarea de daune la culturile agricole infiintate in toamna anului 2021, daune cauzate de seceta severa pedologica si atmosferica’, se mentioneaza in scrisoarea deschisa.

Directorul UNCSV sustine ca autoritatile conditioneaza demararea constituirea/actualizarea comisiilor de numarul de cereri inregistrate si de aceea sunt necesare solicitarile fermierilor.

‘Este foarte important sa existe o mobilizare a tuturor fermierilor afectati pentru a exista o singura deplasare a Comisiei pentru evaluarea si constatarea pagubelor pe raza U.A.T. si putea sa fie finalizat procesul de realizare, validare, centralizare si comunicare catre Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Reamintim ca aceste procese verbale sunt foarte importante atat pentru a informa APIA si ANAF pentru inregistrarea drept cheltuieli eligibile in contabilitate si TVA deductibil, cat si pentru acordarea unor despagubiri in functie de cat de grava si de mare va fi amplitudinea la nivel national. Ne asteptam ca efectele secetei pedologice severe sa se resimta in majoritatea judetelor din tara la culturile de primavara’, se mai spune in comunicat.

Conform sursei citate, pentru a veni in sprijinul fermierilor care au culturile afectate de seceta, Alianta a insistat la conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa solicite oficial la Ministerul Afacerilor Interne, catre toate prefecturile, consiliile judetene, UAT-urile din tara si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, constituirea/actualizarea in regim de urgenta a comitetelor si sa se deplaseze acolo unde sunt solicitari pentru a avea timp sa evalueze toate suprafetele afectate pentru care sunt cereri, avand in vedere ca se va devansa perioada recoltatului si ca se pot utiliza inca din acest moment pentru Zootehnie.

‘Totodata am insistat sa intreprinda toate demersurile legale necesare pentru actualizarea sau emiterea unui nou ordin si publicarea acestuia cu celeritate in Monitorul Oficial, care sa tina cont de specificitatile existente in 2022 si noile termene care se impun’, precizeaza sursa citata.