Import/Export

India restrictioneaza exporturile de zahar la zece milioane de tone

India a impus restrictii la exporturile de zahar, pentru prima data in ultimii sase ani, plafonand exporturile din acest sezon la zece milioane de tone, conform unui ordin guvernamental publicat marti, pentru a preveni cresterea preturilor pe plan intern, dupa ce un volum record a fost vandut pe piata globala, transmite Reuters.

Dupa anuntarea deciziei, pretul zaharului rafinat la Londra a urcat cu peste 1%.

Guvernul a cerut exportatorilor sa solicite permisiunea sa pentru orice livrari in afara tarii in perioada 1 iunie – 31 octombrie.

India este cel mai mare producator mondial de zahar si al doilea mare exportator dupa Brazilia. De asemenea, India este al doilea mare producator mondial de grau.

‘Guvernul este ingrijorat de pretul ridicat al alimentelor si, de aceea, incearca sa se asigure ca ramane suficient zahar in tara pentru a acoperi necesarul intern’, a declarat un dealer din Mumbai, angajat la o firma globala de trading.

Initial, India intentionase sa restrictioneze exporturile de zahar la opt milioane de tone, dar ulterior Guvernul a decis sa majoreze cantitatea datorita estimarilor privind productia ridicata a tarii.

Asociatia Procesatorilor de Zahar a revizuit in crestere estimarile privind productia la 35,5 milioane de tone, fata de prognoza precedenta, de 31 milioane de tone. Pana acum, procesatorii de zahar din India au semnat contracte pentru a exporta 9,1 milioane de tone de zahar in sezonul 2021/2022 si deja au livrat 8,2 milioane de tone.

In 14 mai, India a anuntat interzicerea exporturilor de grau, pe fondul scaderii productiei ca urmare a unor valuri extreme de caldura.

Dupa ce anterior s-au angajat sa furnizeze grau tarilor dependente de exporturile din Ucraina, autoritatile de la New Delhi au explicat ca vor sa asigure securitatea alimentara pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Insa, decizia Indiei a generat critici din partea ministrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat ca o astfel de masura va inrautati criza mondiala.