Subventii

Fermierii pot aplica pentru microgranturi de pana la 5.000 de euro

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Adrian Pintea, a declarat ca incepand cu sfarsitul acestei saptamani fermierii pot aplica pentru microgranturi de pana la 5.000 de euro pentru iesirea din dificultate sau din incapacitate de plata, suma totala alocata fiind de 50 milioane de euro.

‘Va anunt in premiera, incepand cu data de 27 mai, avem o colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene si cu Ministerul Tineretului, astfel incat fermierii pot accesa acele microgranturi de pana in 5.000 de euro. Este o noutate si pentru fermieri, si pentru noi, adica nu trebuie sa se deplaseze la APIA, fiecare va primi un link, astfel incat toate documentele vor fi incarcate in acea aplicatie. Avem un plafon de 50 milioane de euro, merge pe principiul ‘primul venit, primul servit’, orice inregistrare in sistemul informatic se face cu data, ora, minut, astfel incat sa se poata face departajarea corecta. Eu estimez ca in maxim 3 zile se vor epuiza aceste fonduri, pentru ca sunt foarte multi fermieri. Preconizam undeva in jur la 10.000 de beneficiari. Si acestia, pana undeva in data de 30 iunie, noi o sa trebuiasca sa-i primim, sa-i procesam si imediat sa facem si aceste plati’, a declarat presei Adrian Pintea.

Potrivit directorului APIA, persoanele fizice nu pot accesa aceste granturi, ci doar cei constituiti intr-o firma, PFA sau intreprinderi individuale, aflate in dificultate.

‘Acesti bani de fapt ce sunt? Este o suma de bani, 5.000 de euro, care se acorda pentru acestia pentru a-si plati, de exemplu, datorii restante, facturi restante, datorii la bugetul de stat sau la bugetul local, restante la plata imputurilor, deci pentru a veni in sprijinul lor, sa iasa din dificultate sau din incapacitatea de plata’, a precizat Pintea.