Bauturi

Ursus aduce in Romania brandul de bere Kozel

Cel mai mare producator de bere din Romania, Ursus Breweries, a adus pe plan local brandul Kozel, cea mai bine vanduta bere neagra din Cehia.

„Este cea mai scumpa lansare pe care Ursus Breweries a facut-o in ultimii ani. (…) Kozel este un pariu pe termen lung. Cred ca sunt doua trenduri mari pe care Kozel le poate exploata pe piata din Romania, cel al premiumizarii, dar si cel al diversificarii la nivel de gust. Oamenii vor din ce in ce mai mult si gustul devine din ce in ce mai complex. Am observat ca oamenii isi doresc ceva mai dulceag si mai usor de baut”, a spus Iulia Andresoiu, vicepresedinte al echipei de marketing a Ursus Breweries.

Aceasta a adaugat ca exista in piata un trend solid de premiumizare si dupa ce au facut analiza propriului portofoliu au constatat ca mai este loc in aceasta nisa, Ursus Breweries fiind prezent pana acum in zona de super premium cu brandul Peroni. „Bineinteles, nu este suficient spatiul si o sursa de crestere, trebuie sa reusesi sa vii in piata cu ceva convingator, care are un fond de business. Kozel este o combinatie de bun simt, autentica. Este o bere nepretentioasa”, a explicat Andresoiu.

Aceasta bere se adreseaza in special persoanelor din mediul urban, care au un venit peste media pietei si isi pot permite un produs din gama premium. Berea Kozel este originara din Cehia, a aparut in 1874 si in prezent poate fi gasita in peste 50 de tari din vestul Europei, pana in Asia, in Coreea de Sud. In Romania acest brand vine cu doua variante: larger, premium-bere blonda si dark-cea mai vanduta bere neagra din Cehia. Noua bere Kozel ofera note pronuntate de caramel ale berii dark dar si gustul fin al berii blonde intr-o singura inghititura.

Ursus Breweries, companie controlata de grupul japonez Asahi, are afaceri anuale de doua miliarde lei in Romania si trei fabrici de productie a berii traditionale, la Timisoara, Brasov si Buzau, dar si o fabrica de bere artizanala la Cluj-Napoca, avand peste 1.500 de angajati. Cele mai vandute branduri de bere ale companiei sunt Timisoreana, Ciucas si Ursus.

Piata berii din Romania a ramas relativ stabila in 2021, consemnandu-se o scadere de 0,7% in volum, potrivit reprezentantilor Asociatiei Berarii Romaniei. Mixurile de bere si berile aromatizate, precum si berea fara alcool, au inregistrat cele mai mari cresteri, de aproximativ 20%, in timp ce specialitatile de bere au scazut cu 43%.