Bauturi

BASF anunta castigatorii concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, anunta castigatorii celei de-a 7-a editii a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”.

Competitia, dedicata viticultorilor mici si mijlocii din toata tara, cu suprafete cultivate de pana la 100 de hectare, s-a desfasurat in perioada 02 martie – 12 mai 2022, in patru etape nationale, asociate marilor regiuni viticole din Romania. De asemenea, concursul a inclus, pe langa competitia dedicata vinurilor, si una dedicata etichetelor.

In cadrul celor patru etape regionale pentru zonele Moldova, Muntenia si Dobrogea, Oltenia, Banat si Transilvania, degustatori experti, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), au desemnat cele 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri rosii, albe si roze). Finala nationala, ce a avut loc la jumatatea lunii mai, a cuprins, astfel, 36 de vinuri, din care au fost selectate, de catre acelasi juriu, cele mai bune pentru fiecare categorie.

Astfel, pentru editia curenta, castigatorul primului loc a fost Crama Minciuna Lica – Sauvignon Blanc, 2021, sec, pentru vinuri albe. In ceea ce priveste vinurile rosii, prima pozitie a fost ocupata de Crama Daiconi – Merlot, 2018, iar primul clasat la categoria vinurilor roze a fost Crama Trittera – Cabernet Sauvignon, 2021, sec.

„Anul acesta, concursul nostru a atras in competitie 354 de vinuri de la 96 de crame. Numarul mare de vinuri, dar si de crame, ne confirma, o data in plus, ca „Povesti cu vinuri romanesti” este un eveniment apreciat de catre producatorii de vin din Romania si, mai mult de atat, ramane un sprijin pentru dezvoltarea sustenabila a acestora”, a declarat Mario Tomšić, Country Manager BASF Agricultural Solutions Romania.

Potrivit datelor companiei, in cele sapte editii ale competitiei „Povesti cu vinuri romanesti” au fost inscrise in total 2.381 de vinuri, apartinand unui numar de 730 de crame. In cadrul tuturor editiilor au fost degustati peste 6.000 de litri de vin de catre 210 de membri ai juriului specializat. In acelasi timp, totalul premiilor oferite de companie in toti acesti ani a depasit 105.000 euro.

„Fiind parte a acestui proiect inca de la inceput, am observat o evolutie alerta a industriei de profil din Romania, atat in ceea ce priveste calitatea tot mai ridicata a vinurilor, cat si numarul din ce in ce mai mare de crame, mai ales in randul celor mici si mijlocii. Este un lucru extrem de benefic pentru acest segment, cu un potential major de crestere, deoarece competitia este cea care ii determina pe producatori sa fie tot mai atenti la procesul de fabricatie si sa investeasca in tehnologii de ultima generatie, dar si in solutii care sa le ofere culturi sanatoase si, in final, un vin de calitate. In plus, ma bucura sa vad crame mici, aflate la inceput de drum, care se situeaza pe primul loc in astfel de concursuri”, a declarat Georgel Costache, Vicepresedinte ADAR si Presedinte al Juriului „Povesti cu vinuri romanesti”.

Potrivit afirmatiilor sale, organizarea concursului de catre BASF si prezenta a tot mai multe crame de dimensiuni mici confirma tendinta de dezvoltare a business-urilor vini-viticole de tip boutique din piata, dar si schimbarea gusturilor consumatorilor, care sunt in cautarea de vinuri proaspete, fine, cu personalitate, punandu-se accent atat pe gust, cat si pe modul de prezentare la raft.

In ceea ce priveste mecanismul de jurizare al competitiei, comisia formata din membri ADAR utilizeaza, pentru fiecare editie a concursului, normele sistemului international de evaluare, stabilite de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIVV). Toate tipurile de vin sunt analizate ”in orb”, iar ordinea degustarii se respecta cu strictete – intai se evalueaza vinurile albe, urmate de cele roze si apoi de cele rosii.

Dincolo de competitia jurizata de membri ADAR, „Povesti cu vinuri romanesti” a cuprins si o componenta in cadrul careia vinurile ce au intrat in finala au fost degustate de influenceri renumiti pe plan local, precum: Cabral Ibacka, Vlad Petreanu, Andra Nistor, Cristian China Birta si Alex Dona. Castigatorii acestei jurizari au fost Crama Minciuna Lica – Tamaioasa Romaneasca, demisec, 2021, la categoria vinuri albe, Crama Hamangia – Cabernet Sauvignon, demisec, 2021, la categoria vinuri roze, si Crama PFA Stegariu F. Florin – Feteasca neagra, dulce, 2020, la categoria vinuri rosii.

Potrivit BASF Agricultural Solutions Romania, faptul ca producatori mici, precum Crama Minciuna Lica, cu o suprafata cultivata de sub 5 ha, au reusit performanta de castiga mai multe premii in cadrul aceleiasi competitii confirma, o data in plus, tendinta acestora de a investi constant in perfectionarea procesului de fabricatie si in cresterea calitatii vinurilor pe care le produc.

Cea mai frumoasa eticheta de vin
Dincolo de concursul dedicat vinurilor locale, BASF Agricutural Solutions Romania a integrat si o competitie dedicata etichetelor de pe sticlele de vin, desfasurata pe doua paliere. Pe de o parte, fanii paginii de Facebook a companiei au putut vota cea mai atractiva eticheta. Pe de alta parte, un juriu alcatuit din specialisti in domeniul advertising-ului a ales eticheta cu cel mai frumos design.

„Noi credem cu tarie ca vinul romanesc are potentialul de a deveni o experienta completa, incepand, desigur, de la gust, dar integrand si designul de produs. In contextul schimbarilor rapide in perceptia consumatorilor, povestea din spatele brandului conteaza din ce in ce mai mult, iar cramele trebuie sa se concentreze pe prezentarea acesteia inca de la crearea ambalajului”, a mai spus Mario Tomšić.

Eticheta castigatoare in cadrul competitiei desfasurate pe pagina de Facebook BASF a fost cea a vinului Inceputuri, Riesling Italian, Mosia Domneasca, Panciu. In ceea ce priveste competitia jurizata de profesionisti cu experienta dovedita – Liviu Turcanu (Creative Director, Mercury360 Communications), Alex Malaescu (Creative Partner, Long Shot), Joaquin Bonilla – (Creative Consultant pentru branduri premium), Gelu Florea (Senior Art Director, Godmother) si Cezar Necula (Senior Art Director/Founder, Kingstag Studio) – eticheta castigatoare a fost desemnata cea apartinand vinului Taine – De esti nazdravana – Mosia Domneasca, Panciu.

Faptul ca acelasi producator a castigat ambele competitii dedicate etichetei, subliniaza tendinta cramelor din Romania de a fi din ce in ce mai atente la perceptia clientului si de a se adapta la noile tendinte ale pietei. Investitia intr-o imagine de calitate pune in valoare produsul si aduce un aflux de clienti noi, care sunt in cautare nu doar de vin de calitate, ci si de povesti ce stau in spatele acestuia.