Import/Export

Ucraina restrictioneaza livrarile de porumb spre portul Reni de la Dunare

Compania nationala de cai ferate din Ucraina (Ukrzaliznytsia) a introdus restrictii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunare, a anuntat firma de consultanta in agricultura APK-Inform, transmite Reuters.

Ukrzaliznytsia nu a oferit niciun motiv pentru aceasta decizie, dar anterior a precizat ca a fost nevoita sa introduca restrictii similare din cauza numarului mare de vagoane de marfa care s-au aglomerat la punctele de trecere a frontierei.

Potrivit APK-Inform, restrictiile au intrat in vigoare din 18 mai si vor fi valabile pana la noi ordine.

Ucraina, al patrulea mare exportator mondial de cereale, a fost fortata de invazia ruseasca sa isi redirectioneze livrarile de cereale pe calea ferata via granitele de vest cu Polonia, Slovacia sau Romania, sau prin intermediul barjelor prin micile porturi de la Dunare. Insa Ucraina trebuie sa mute 20 de milioane de tone de cereale inainte de urmatoarea recolta, care este la mai putin de trei luni, pentru a evita blocajele si o criza alimentara globala.

Comisarul european al Transporturilor, Adina Valean, a apreciat ca este vorba de o provocare gigantica si recent a anuntat ca Executivul comunitar va colabora cu guvernele statelor membre UE pentru a pune la punct noi rute de transport pentru cerealele din Ucraina.