Analiza

Pretul graului a atins un nou record de 435 de euro pe tona in Europa

Cotatia la grau, care este intr-o continua crestere de la debutul razboiului din Ucraina, a atins luni la deschiderea pietelor europene un nou maxim istoric de 435 de euro pe tona, dupa ce India a anuntat ca a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale, informeaza AFP.

‘Am inregistrat un record la deschidere pentru graul din nou recolta. Este cea mai ridicata valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reactie la anuntul venit din India’, a declarat Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanta Agritel.

In paralel, la Bursa de la Chicago cotatiile futures au crescut luni dimineata cu 5,9%, pana la 12,475 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni. De la inceputul anului si pana in prezent, pretul graului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gama larga de produse de la paine si pana la taitei.

Al doilea mare producator mondial de grau, India a anuntat sambata interzicerea exporturilor de grau, fara o autorizatie speciala din partea Guvernului, pe fondul scaderii productiei ca urmare a unor valuri extreme de caldura.

Dupa ce anterior s-au angajat sa furnizeze grau tarilor dependente de exporturile din Ucraina, autoritatile de la New Delhi au explicat sambata ca vor sa asigure securitatea alimentara pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Insa decizia Indiei a generat critici din partea ministrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat ca o astfel de masura va inrautati criza mondiala.

Precedentul record european dateaza din 13 mai, cand cotatia la grau a urcat pana la 422 de euro pe tona, dupa publicarea noilor prognoze ale autoritatilor americane cu privire la productia mondiala, previziuni conform carora in sezonul 2022-2023 productia de grau a Ucrainei va fi cu o treime mai mica decat se preconiza anterior.