Agricultura

Argentina, prima tara din lume care autorizeaza plantarea graului modificat genetic

Argentina, unul din cei mai mari exportatori de grau, a devenit prima tara din lume care autorizeaza plantarea graului modificat genetic, cand a aprobat comercializarea pe plan national a soiului de grau modificat genetic HB4, dezvoltat de firma de biotehnologie Bioceres, transmite Reuters.

Totusi, Bioceres a precizat ca semintele HB4 – care sunt mult mai rezistente la seceta – nu vor fi imediat disponibile pe piata.

‘Vom continua productia conform actualei scheme de conservare a identitatii soiului. Deocamdata, nu vom comercializa semintele’, au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei, care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

In 2020, Argentina este prima tara din lume care a aprobat un soi de grau modificat genetic pe baza experimentala, fiind urmata in 2021 de Brazilia – cea mai mare destinatie pentru graul argentinian.

Ministerul Agriculturii din Argentina a anuntat ca INDEAR, care face parte din grupul Bioceres, este acum autorizata sa comercializeze semintele, produsele si produsele secundare derivate din asa numitul grau IND-ØØ412-7.

Utilizarea graului modificat genetic in Argentina provoaca ingrijorari in randul exportatorilor, care se tem ca multi clienti vor renunta sa importe cereale din Argentina deoarece graul modificat genetic si derivatele lui nu sunt inca autorizate in majoritatea tarilor.

‘Aceste reglementari provoaca riscuri comerciale majore. Consecintele economice ale eventualelor pierderi ale cotei de piata vor reveni Ministerului Agriculturii si firmei Bioceres’, sustin exportatorii de cereale si seminte din Argentina.

Recolta de grau a Argentinei in sezonul 2022/2023 ar urma sa ajunga la 19 milioane de tone, conform datelor Rosario Grains Exchange.